Friday, January 23, 2009

kisah aurah 2..~

juz wanna share my opinion about u guys..
bukan sengaje bangkitkan hal tudong ni..its juz nk smpaikan fardhu kifayah je..
insyallah...
kalo perasan,rmai muslimah skang da mule sedar tuk bertudong..alhamdulillah~
tp maseh ramai lg yg xphm hakikat sbenar tudong ni...
pkai pn sbb fesyen..i guess...
peredaran n kemahuan tuk berfesyen melebihi drp suruhan Allah itu sendiri..

ye btol mereka bertudong,
tp ape gune kalo baju yg d pakai hanye seswai tuk dak2 yg maseh hingusan?
tp ape gune kalo baju yg d pakai jarang smpai menampkkn segale yg xternampak?
tp ape gune kalo seluar yg d pakai menonjolkan ape yg sememangnye menonjol?
tp ape gune kalo tudong d pakai kalo ianya d selempang n menampakkn bhagian dada yg sepatutnye d cover juge?

sempurnakan penutupan aurat anda..
takde gune bertudong kalo hanye rmbut yg mnejadi keutamaan..
yg lain d biarkn terdedah..sme je pun...

bukanlah nk suh korg2 sume pkai tudong labuh tahap karma smpai ke kaki..
n bukanlah nk suh korag2 sume berpurdah bg mengelakkn zina..
n bukanlah nk suh korg2 sume pakai pakaian yg labuh sampai menyapu jln..

ni ade jenis2 fesyen tudong yg kononnye melindungi aurat kite..
nonsense!

1.Tudung ikat reben kat bawah dagu , tak melepasi pun dada yg sewajibnya dicover sebagaimana yg tersebut jelas di dlm al-Quran (sila rujuk an-Nuur :31 & Hadith riwayat Abu Daud ). Kadang2 tu main ikat cincai aje , ala-ala nyonya yg jual buah atau cam nak pergi noreh getah!

2.Pakai tudung , tapi ada jambul sikit terkeluar (entah laah “ter “atau sengaja..) ni masa summer season ramai mek2 salleh pose cam ni , artis bollywood pun ada saya nampak kat paper wearing like this e.g., Madhuri Dixit, Manisha Koraila ,.. gaya model time fesyen show …

3.Bermini telekung , tutup dada tapi pakai baju tight , singkat lak tu biasanya digayakan dgn jeans punggung nampak sendat..kalau angkat tangan sikit mesti dapat tengok perut sikit..silap2 pusat sekali kalau ader rezeki…..

4.Bermini telekung (3-segi ),tapi pakai t-shirt lengan pendek lengan/tangan kasi orang tengok … kita tutup rambut yg hitam , tapi tangan /lengan yg putih melepak tu kita dedahkan..

5.Pakai tudung elok tapi pakai gaun/ kebaya sendat siap dgn kain belah belakang/belah kat sisi..bila jalan lengang-lenggok ditiup angin.., melintas jalan..siapa nak jawab tu…

6.Pakai tudung labuh , tutup dada berfesyen jubah tapi mak datuk lipstik pun..punyalah merah menyala , siap dgn eye-shadow , mascara sekali…touch-up sana, touch -up sini dan kasut highheel lagi..bertudung dan berhias2 (bertabarruj) di khalayak ramai , yg bukan muhrim ,di tempat kerja ,bus-stop etc….sila rujuk (al-Ahzab:33 ) boleh gitu ?

7.Pakai tudung sempoi (ikat reben ) dikenakan dgn baju gaun aras lutut..(gaun mengandung) kepala tutup , betis nampak…ooo…saya kalau terserempak malas nak toleh sekali lagi.. sebak !!!!

8.Pakai tudung , cantik rambut tak nampak walau sehelai pun tapi kenapalah nak selempangkan ke kanan dan ke kiri bahu …

9.Pakai tudung trend busana muslim , siap kerongsang/ brooce sana-sini, siap touch-up muka kasut , beg , tas tangan -mesti ke! na match nak pi kerja , kenduri kahwin , seminar ,etc.. siap dgn accessories gelang, rantai labuh , cincin penuh jari…etc yg ni pun lebih kurang yg no.6 bertabarruj/ berhias-hias kpd yg bukan muhrim walau pun dah menutup kepala/rambut.


renug2 kan n selamt beramal..

insyallah~

cukup ALLAH bagiku~

3 comments:

AIsyAh mAsmIrA =p said...

alhamdulillah..
coz there is still have people like enti out there...
isu ni smtimes nmpk cm enteng je...
pdhal dis is such an important one especially 4 us...
muslimah...{",]
its is somehow useful 4 me t0o...
n all d besh 4 ya study...
juz passin by!!

khaleef said...

moshi2..
tq kerana sudi singgah

ilusi_Realiti said...

betul3x....

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar