Saturday, January 22, 2011

kipas-susah-mati korea?


vote for yoona ok! oh..~

innahu min sulaimaan wainnahu bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...pertamanya,rasa seronok sebab dapat share ilmu dengan sahabat2 yang tak dapat hadir ke Kem Belia Wawasan Perak 2011 tempoh hari...Insyallah lepas ni misi bertandang ke Melaka pulak..untuk Konvensyen 500 Tahun Kejatuhan Kerajaan Empayar Melayu Islam Melaka
muge dapat lebih banyak ilmu ALLAH..dan d teruskan semangat berkobar2 untuk majukan Islam..majukan bangsa...! ALLAHUAKBAR!

baik! kita teruskan dengan tajuk post aku kali ni..(makin rajin update belog kan)
kalau ah kan..tatkala tika dan saat ni aku tanya korang..sape antara kalian yang memang kipassusahmati korea? (diehardfan)
mesti berpusu2 korang akan angkat tangan sambil menjerit2 bak orang histeria pergi tengok konsert sambil mengaku dirinya peminat korea yang sejati...
aku pulak dalam keramaian korang tu,duduk d satu sudut kecil sambil juga mengangkat tangan separuh inci..sambil dalam hati mengaku "aku pun peminat korea jugak"

wah! tapi aku malu..kerana minat korang pada korea melebihi dari aku...kefanatikan korang terhadap korea lebih dari fanatiknya aku..dan histerianya korang pada korea kadang2 lebih histeria daripada orang korea sendiri yang minat pada artis dorang...
lantas aku merasa was2..aku yang mulanya duduk d satu sudut kecil tadi terus bangun dan bermonolog bersangka baik..
"oh..mungkin korang ada darah campuran korea..sebab tu semangat sangat dengan korea..sokong artis tempatan la katekan..patut artis Malaysia ni sebelah mata pun tak pandang..apa barang artis Malaysia.."

tapi aku kembali was2 sebab lepas aku tanya sorang demi sorang peminat sejati artis korea ni..semua tak ade darah korea..darah mahsuri pun bukan..apatah lagi darah kotor..oops! salah taip...tapi macam aku cakap tadi,minat sangat pada artis korea mampu mengalahkan minat korang pada Dato' Siti...mengalahkan minat korang pada Khairul Fahmi Che Mat..mengalahkan minat korang pada Faizal Tahir..mengalahkan minat korang pada Fasha Sandha dan yang paling menyedihkan aku ialah....

"minat korang pada artis Korea mengalahkan minat korang pada insan yang paling penting dalam hidup..yakni Muhammad b Abdullah!"

begitulah fanatiknya korang pada artis korea yang tak reti cakap melayu apatah lagi pelat bi..wahahaha! racistnya aku...tak2..demi Tuhan tak..aku bukan racist..tapi inilah kebenaran kan...

sedih bila kefanatikan korang pada artis korea tu membuatkan korang kalau boleh hari2 nak ada konsert korea kat Malaysia ni..cukup2 lah bala yang ALLAH dah turunkan kat Malaysia ni..tak perlu nak tambah lagi dah...

kali pertama aku berkenalan dengan artis korea ni awal...awal sangat...time zaman matrik dulu2..itupun aku hanya tahu grup wondergirl je..yang lain tau2 gitu je...dan aku tak nak pun berminat untuk develop minat aku terhadap artis korea...tak berminat pun nak hafal nama tiap2 sorang ahli group yang ada...tak minat pun nak hafal lirik korea yang berbelit2 lidah...tak minat pun nak tunggu utube upload video menari2 korea ni..tak minat pun nak tau gosip terbaru tentang artis korea...dan aku tak minat pun nak belajar menari macam artsi korea!!

sebab apa aku tak minat eh?(gaya abg naqib lagi..)
sebab aku sedar yang maseh banyak lagi surah2 Quran yang aku tak hafal dan dah lupa...sebab aku sedar yang nama2 Nabi pun aku kadang2 lupa..sebab aku sedar yang nama2 ilmuan Islam pun aku tak pernah tau ambil peduli...sebab aku sedar nak hafal terms2 medik pun aku maseh terkial2..sebab aku sedar ilmu aku tentang agama sendiri pun banyak yang aku tertinggal..dan yang paling penting..sebab aku sedar yang nyawa aku ni tak de lama sampai ada pulak masa nak tunggu video kat utube habis upload...
(sebab aku sedar yang aku maseh jahil tentang agama sendiri..so aku tak perlu sebuk2 kan diri tentang perkara yang takde pekdah tuk agama aku!)


aku tau..yang minat korea ni mesti berkepuk2 video korea dalam laptop..mesti bertimbun2 cerita korea dalam laptop...mesti hari2 akan update cerita terbaru pasal artis korea..mesti hari2 akan ulang balek tengok video korang yang ntah dah berapa juta kali tengok..siap boleh hafal step menari lagi...meh aku tanya step2 amek blood pressure tengok..pass ke tak ni???

padahal dalam laptop tu jugaklah korang letak ilmu korang,lecture notes...letak video2 yang berkaitan dengan medik..(kalau ade lah kan..)
senang cerita..dalam laptop tu jugaklah korang sumbat segala ilmu yang korang dapat dalam lecture...lecture notes tu berterabur tak tersusun...video2 korea boleh pulak susun baik2 letak dalam folder...siap hidden folder lagi..aiyayyayaya~

huhah! patutlah susah nak masuk ilmu dalam hati tu..patutlah otak selalu lupa walaupun dah pernah baca..patutlah susah nak ingat apa doktor ajar kat depan...sebab dalam laptop tu penuh dengan bermacam jenis benda yang tak ada pekdah!

dalam laptop tu bercampur segala perkara...perkara yang ilmu (lecture notes)..dan perkara yang lagho..(korea,hindustan,dangdut,,aih~)
macam mana ilmu nak lekat dalam hati..kalau kejap2 baca slide..pastu kejap2 cuci mata tengok video korea yang seksi meksi tu..atas alasan penat study...
pe ni bai..baru bukak slide tak sampai 5minit dah penat dah eh?

pastu mulalah merungut baca tu tak ingat...baca ni tak ingat...dah hafal lupa balek...dah baca lupa balek...merungut pun tak beragak...padahal cara belajar tu yang salah...ilmu tu cahaya wahai sahabat2..tapi kalau cahaya tu bercampur baur dengan perkara2 maksiat..perkara2 dosa..perkara2 mungkar..perkara2 yang boleh hitamkan hati,rosakkan hati..memanglah ilmu tu susah nak masuk..dan lagi parah..memang lah ilmu tu tak masuk langsung!
(jangan salahkan ibu mengandung)

bukan aku ni berat sebelah...tertumpu pada kipasusahmati korea je...tapi itulah fenomena anak remaja belia yang korea ni makin bertakhta d hati masing2...samalah jugak tuk sapa2 yang minat hindustan..english song...dangdut song..dan yang seangkatan dengannya...
kalau dah minat tu kalau boleh nak jadi peminat no1..taknak jadi no2..kalau boleh nak tahu lebih dari orang lain tahu...nak hafal lagu lebih daripada orang lain hafal lagu...

meh sini aku suh korang baca surah2 lazim meh...tak pun meh aku nak dengar tadarus sorang2 meh..tak pun meh aku nak sorang2 jadi imam maghrib nanti..peh! tak terketar2 kepala patella tu...sambil bagi alasan..
"aku tak layak..bacaan aku teruk...aku ni alfatihah pun tak lepas"
hahahaha!
berbakti untuk agama sendiri pandai je carik alasan..tapi boleh pulak berbakti tuk artis korea pujaan hati masing2 tu..dah siap cop dah yang tu laki aku..yang tu bini aku..yang tu sparepart aku..yang tu laki no2 aku...padahal artsi2 korea ni tak kenal langsung anda2 semua yang fanatik ni!

ilmu tentang korea bila2 masa korang bersedia nak tambah...walaupun bersengkang mata pun korang sanggup..tapi ilmu tentang agama sendiri..MASYALLAH! liat tahap nak mati!!
dengan alasan yang sama..
"aku ni tak layak..bukan budak sekolah agama...aku bukan ustaz..oh!"

depan ALLAH nanti...ALLAH tak tanya pasal artis korea mana satu yang korang minta..korang benci..korang admire..tapi ALLAH tanya apa sumbangan korang sepanjang hidup ni..sumbangan tuk agama...apa nak jawab???

lalu minah2 serta mamat2 yang minat korea ni pun sound aku!
"apa masalah kau bro..minat korea pun salah ke? orang lain yang minat hindustan..minat dangdut..minat jiwangkarat tu..kau tak sembur pulak"

oh! jangan salah paham...aku tujukan ni umumnya pada kita semua yang terlalu fanatik meminati perkara2 maksiat...melampau2 minat pada hiburan dunia..melebih2 puja artis kegemaran masing2...tapi khususnya d tujukan pada kipassusahmati korea yang berlambak2 kat sekeliling aku ni...sebab korea adalah fenomena anak muda remaja harapan bangsa..erk~
oh!

macam aku cakap tadi..ilmu pasal korea (atau pasal hal2 duniawi) memang hujung jari je..tanya je sapa..lagu apa..gerenti boleh jawab...tapi bila tanya pasal perihal agama sendiri..tanya tentang pendapat tentang isu2 agama...masing2 pun tertunduk..sambil menguis2 jari kaki d lantai..tanda tak tahu nak jawab apa...malu weh malu!
d mana prioriti anda sekarang?

pada hiburan yang membawa ke neraka atau pada agama yang menjamin syurga??

mengaku diri sendiri jahil agama..tapi tak nak berusaha nak ambil tahu pasal agama...tapi kalau jahil bab gosip terbaru..jahil bab lagu2 terbaru d radio..jahil bab bola sepak EPL tu...jahil bab update artis2 yang korang minat tu..cepat je nak topup ilmu ye...tapi bila suruh topup ilmu pasal agama...lutut jadi lemah..mata jadi kuyu..kaki jadi berat..kepala jadi pening...lalu tersembam lah d muka pintu...

aish~
manusia2..aku pun naik pening pikir..semua benda pun ada batas..nak minat korea minatlah..tapi jangan melampau2 sampai sanggup berhabis duit nak beli tiket konsert...duit sedekah kat masjid pun jarang2 nak hulur...nak minat hindustan minatlah..tapi jangan sampai menari2 serta menyanyi dengan rancak..padahal tadarus Quran pun maseh terketar2...nak minat English minatlah..tapi jangan sampai 24jam pasang lagu tu..sampai azan pun tak peduli..

meh pesanan terakhir saya tuk saya dan anda2 semua!

"berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah..hanya pabila salah memilihnya membuat kita jadi bersalah"
notakaki:penuh home aku dengan post2 korea ni..kalau nak share benda2 ilmu silakanlah..sebab atleast boleh tolong aku kat akhirat..tapi korea ni aku tak sure boleh tolong aku kat akhirat ataupun tak..=.=

cukup ALLAH bagiku~

11 comments:

inni said...

alhamdulillah. isu hot ni dikupas.
ana nk share tau kt fb :)

masa dajah 4 bkn dah start ke virus2 korea ni. meteor garden kalu xsilap.

tp kite xminat. takut skali tengok t addited lak.

jadi kawan2, kadang2 kite die hardfan artis2 ni, dorang bukan kenal kite pun. bukan dapat tolong kite pun.

lihatlah Rasulullah SAW. baginda kenal setiap satu ummat baginda. kite btul ke kenal baginda??

dan kat akhirat nanti, bukan artis2 yang bg kita syafaat kawan2. tapi Rasulullah saw..

let's correct ourselves fellow friends..

moga Allah dan rasulullah saw sentiasa di hati. dan semoga kite me-Maha-kan Allah lebeh dari segalanya..
-peringatan utk diri jgk-

Fareha Azhar said...

siyes!
fareha like this..
ptt share kt fb.

jzkk
:)

missmjjeje said...

......................
xtau nk ckp apa sbb kne kt btg idung
tp akn cuba baiki...
thanks utk entry kali ni

uhibbunurilahi said...

ya menarik.
nak jugak tegur tapi x reti camna.

betul.bila nak hafal quran, hadis, nak bace sirah nabi dll, mulalah cakap x da masa. tp tgk cite korea ade pulak masa. huhu.

betul inni, kalu dah tgk satu episod, x de mknenye akan stop kat situ. adeh~

-untuk diri juga. jazakillah, tersentak bila baca. well done-

khaleeftunggal said...

inni:
mmg da lame..tp makn lame makin menjadi2 mcm skang ni..berbulu jugak mate n hati ni..muge d jauhkan..n sahabt2 lain pn kne usaha jauhkan jugak..jgn dok terpengaruh sgt..ati kne jaga bai!

farehaazhar:
alhamdulillah..minat korea gak ke fareha? hehe..share le kalo nak share.hehehe~

missmjjeje:
ow..aku tujukan pada semua yang berkenaan termasuk aku..
oh~

uhibbunurilahi:
manusia mmg banyak alasan sbb d bantu oleh setan..adeh~
dosa yg kecik d biarkan lama2 jadi dosa besar..
isk isk~

insan92 said...

yerp2 sgt2 setuju...huraian yg baik...Act, kwn2 sy yg laki pown rmai dah addicted ngan citer2 korea...seolah2 fenomena yg tiada penghujung....
klau la lagu2 korea tue ditukar halnya dgn hafalan quran, mmg bagus sgt2..lagu2 korea dah la berbelit2 nk bce(just nengok lirik dier from my fren, xterlintas pon nk thu lagu2 korea)...wassalam

khaleeftunggal said...

insan92:
hah..laki2 pun minat gak..g try test suh jadi imam..ngee~
nape la manusia ni suka rosakkan hati..
adeh!

Husna said...

tumbs up ! Nasib baik tak minat apa apa :D dan nasib baik tak fenetik dekat benda benda macam ni. Syukur kan.

Moga hati ini tertutup dengan benda-benda lagho ni ^.^

khaleeftunggal said...

husna:
alhamdulillah..muge masing2 d jauhkan dgn perkara2 duniawi yang melaghokan

taufiq said...

peringatan yg baik utk semua^^ insyaALLAH, djadikan peringatan utk semua^^

taufiq said...

peringatan yg baik utk semua^^ insyaALLAH, djadikan peringatan utk semua^^

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar