Monday, January 17, 2011

obses dengan study?


semua adalah kerja kita


innahu min sulaimaan wainnahu bismillahirrahmanirrahim...

ow sekarang tengah semangat berkobar2...mungkin sebab exam yang dah makin dekat...relax..relax..exam dunia je pun kan...(ow..dunia pun penting jugak)
tapi serius....baru je balek dari KEM BELIA WAWASAN PERAK 2011 which is kem ni adalah di bawah seliaan PEMBINA...dan boleh aku katakan matlamat kem ni tercapai dan berjaya d sampaikan objektifnya...

baik! tuk pengisian sepanjang d kem akan aku selitkan dalam post ni dan jugak post2 akan datang...kerna aku nak berkongsi dengan korang2 yang tak berpeluang nak pergi..tapi maaflah! rugi wok tak datang...banyak ilmu baru pengetahuan baru pengisian baru dan semangat baru yang d terapkan sepanjang kem...
(takpe..tugas kita tuk sampaikan apa yang telah d sampaikan seterusnya meneruskan penyampaian tersebut kepada insan2 yang lain)

ow..macam aku cakap tadi..sekarang ni musim exam..lagi beberapa hari je lagi nak exam end of modul..tapi aku maseh bersuka2 hati mengupdate belog aku ni...hebatkan aku? gaya macam dah habis study semua chapter yang bertimbun2 tu je kan...tapi takpe...Insyallah..Nabi kata sampaikan ajaran aku walaupun sepotong ayat...tapi aku tak nak sekadar sepotong je..aku nak berpotong2....

fenomena d kolej aku ni...senang cerita,fenomena insan2 yang mengambil medik d tempat aku ni..apa yang aku boleh cakap...sangat obses pada study!
wah wah wah...hebatkan?

obses sangat dengan study ni sampaikan masa 24jam tu penuh dengan buku2 yang tebal2...lecture notes berwarna warni...fail bertebaran d merata tempat..beg besar gedegang d bawak ke hulur ke hilir...peh...memang medical students la! aku salute mereka2 yang macam ni...

"sori la bro...hari2 kau suap diri kau..otak kau..minda kau dengan ilmu2 dunia ni...
tapi hati kau..kau biarkan kosong...makanan rohani langsung tak pernah nak bagi...
kalau macam ni la kan bro..exam dunia jelah kau boleh lepas...exam akhirat wallahualam.."

ni lah realiti kita semua sebagai students..bila melampau2 dalam study...sampaikan tak nak campur gaul dengan orang...tak nak ambil tahu hal umat Islam...tak nak ambil tahu pasal jatuh bangun agama sendiri...yang d kesahkan exam dunia tu je..exam akhirat..exam dalam kubur..exam depan ALLAH tu sikit pun tak pernah nak ambil kesah...

maka..datanglah alsan2 yang seperti berikut...

"belajar ni jihad bro...Islam suruh umatnya belajar..carik ilmu...mana ada masa nak pergi program sana..nak join aktiviti sini..exam dah dekat...24 jam aku belajar..ulang alik library...aku pegang amanah sebagai student tuk belajar...jihad ni..jihad...jihad...ALLAHUAKBAR!"


maka dengan suka hatinya aku sepuk kepala sekor2 sapa yang bagi alasan jahil tu dengan berkata seperti berikut...

"amanah sebagai student pandai pulak kau cakap eh,kena belajar sungguh2..itu ini bla bla bla...tapi amanah kau sebaga hamba ALLAH..kau campak mana?..amanah kau sebagai umat Nabi...sampaikan ajaran Nabi....kau campak mana? amanah kau tuk imarahkan majlis2 ilmu yang d naungi berjuta malaikat tu..kau campak mana? amanah kau tuk tegakkan syiar Islam tu kau campak mana? amanah kau untuk amalkan sunnah Nabi tu kau campak mana?"


aku tak nafikan..belajar itu pun sunnah Nabi...belajar itu pun Islam suruh...nak bukti?
wahyu pertama yang turun pun adalah Iqra' yakni bacalah! bukti bahwa ilmu dan menuntut ilmu tu sangat2 lah penting....
tapi kalau dah terlampau2 study hingga sengaja tutup mata pada amanah2 ALLAH yang lain...
memang h***** la bro!

dengar sini baik2 ok..pada mereka yang terlalu obses dengan study tu...yang terlampau kejar ilmu dunia tapi tak reti nak tambah ilmu akhirat..dengan sini bebelan aku ni!

Islam itu adalah menyeluruh...Islam itu lengkap..Islam itu cara hidup...tapi kalau bab akademik je kau nak jadi no1...dalam bab2 lain kau tak hiraukan langsung...maka h***** la sekali lagi aku ucapkan...

sebab bila kita kata Islam tu menyeluruh...Islam itu lengkap...maksudnya..dalam semua bidang pun kita nak jadi no1...kita nak yang terbaik...kita nak jadi yang terbaik...bukan dalam akademik je nak kejar no1...tapi dalam hal2 lain jugak kita nak kejar no1...

"kenapa orang selalu kata mesti dapat no1 dalam akademik..dapat no1 dalam study..tapi dalam bab lain mesti letak no2 no3 dan seterusnya...kenapa tak boleh jadikan study itu no1 dan perkara lain juga no1?"


bukanlah aku nak suruh korang jadi tamak..nak bolot semua no1..tapi sebagai seorang pelajar yang kononnya tengah berjihad dalam pelajaran...kita study hari2...bukan study bila exam dah dekat..

dan kalau aku tanya apa keutamaan korang...sudah2 tentu lah korang akan jawab study,pelajaran akademik dan sebagainya...d sebabkan keutamaan korang tu jugaklah menyebabkan korang langsung tak endah dengan hal umat...masalah umat Islam...tak kesah dengan rohani korang yang tengah kurus perlukan makanan...

dan d sebabkan keutamaan korang yang kononnya belajar no1 tu jugaklah menyebabkan korang malas nak join program2 rohani...aktiviti kemasyarakatan...aktiviti yang bercorak keagamaan...atas alasan...
"ish..aku nak study lah kat rumah...banyak lagi tak cover.."
tapi sempat pulak korang isi masa korang yang penuh dengan study tu dengan pegi tengok wayang..pegi makan McD...pegi sambut besday kat McD...pegi ambik lesen kereta...pegi layan facebook...sempat pulak~

tapi bila d ajak pergi ke program2 agama...majlis ilmu...program motivasi...tiba2 je tak ada masa..otomatik..masa jadi pack!

ALLAH~
manusia manusia....sedarlah sikit...korang dok sebuk cakap study tu penting...tak boleh tinggal study...exam dah dekat...kena selalu stay up...study tu no1..sekarang ni no1 ke korang dalam study masing2 ?????
aku ulang balek eh...
korang malas dan ignore tuk top up makanan rohani korang..sebab sebuk isi makanan jasmani dan fizikal semata2...tak turut serta dalam program2 ilmu...atas alasan nak stay kat rumah nak study..sebab study tu no1...jadi,no1 kah anda dalam study anda ketika ini?

dunia itu penting...akhirat itu pun penting..malah jauh lagi penting dari dunia...exam dunia bukan main lagi prepare nak jawab..asah pensel la..beli pemadam la..spot soalan la...print soalan la...buat study grouplah..tapi exam akhirat ade amek kesah???
(siap bagi soklan bocor lagi tuk soklan dalam kubur nnt)

ingat..Islam itu menyeluruh...Islam tak suruh umatnya cemerlang dalam study je...tapi cemerlang dalam semua bidang..cemerlang dalam semua perkara...cemerlang dalam sukan..cemerlang dalam teknologi..cemerlang ilmu agama..cemerlang dalam kerja2 dakwah!

memang Nabi suruh umatnya belajar..tuntut ilmu..tapi Nabi tak suruh pun tinggalkan kerja2 dakwah yang Nabi dah wariskan...Nabi tak suruh pun tinggalkan majlis ilmu yang penuh dengan berjuta2 malaikat...Nabi tak suruh pun simpan ilmu tu sorang2...

tapi Nabi suruh apa? Nabi suruh kita sampaikan ilmu..sampaikan ajaran...sampaikan Islam...sampaikan Sunnah Baginda...ada kita buat semua tu?
atau kita terlalu obses dengan belajar atas alasan belajar itu satu jihad...tapi kita lupakan jihad2 kita yang lain!

maaflah..anda telah tersalah konsep kalau itu apa yang anda amalkan selama ni...bila terlampau obses tuk belajar hingga lupakan tanggungjawab lain yang ALLAH dah amanahkan...
belajar dengan harapan dapat redha dan berkat dari ALLAH...tapi sunnah Nabi yang lain tak jugak buat...ajaran Nabi tak juga d sampaikan kepada insan2 sekeliling...maka..dari sudut mana redha dan berkat ALLAH tu kita nak dapat?

kalau sekadar puas hati dengan baca doa belajar...lepas tu start belajar dengan tekun 24 jam sehari..menghadap buku tak berhenti...d tambah pulak dengan buku2 yang tebal nak mati...dan korang pun dengan senang hati meluahkan kata2 penuh pengharapan...
"muge ALLAH berkati dan redha dengan usaha aku"
tapi dalam masa yang sama...masalah umat Islam tak pernah ambil peduli...masalah saudara seIslam sendiri d pandang sepi...majlis ilmu jarang2 nak hadiri...program2 berbentuk rohani taknak libatkan diri...tapi maseh lagi tak tahu malu mengharap redha dan berkat dari ALLAH?
maseh lagi tak tahu malu? maseh lagi tak malu?????

rasa puas hati sebab rasa diri sendiri dah berjihad tuk agama sebab sungguh2 dalam belajar..tapi sebenarnya hampeh dalam banyak lagi segi...kerna Islam tidak menyuruh umatnya belajar semata2..
sekali lagi aku ulang..Islam itu menyeluruh..bukan hanya bertumpu pada kecemerlangan akademik yang korang dok sebuk kejar tu..tapi pada semua aspek...

muhasabah diri balek..kalau terlampau obses dengan study hingga lupa tanggungjawab lain yang sama besar pentingnya...malah lebih besar peranannya....jadikan akademik no1..dakwah no1...aktif sukan no1...dan semuanya lah no1!
kerna Islam itu is the way of life...already complete...

notakaki:hidayah sudah ada d depan mata maseh tak mahu d grab...lemahnya iman manusia itu sebenarnya


cukup ALLAH bagiku~

7 comments:

missmjjeje said...

yer, jom kita sama2 grab no 1 dlm sume aspek^^
banzai!!!!
najwa hwaiting!
silah hwaiting!
faz hwaiting!
tila hwaiting!!!!

no 1 tau^^

syu rahman said...

no 1 untuk semua!
insya allah :)))

aku pun selalu berat sebela weyh!
sila betulkan balik dacing aku :(
eh. dacing? lol :P

khaleeftunggal said...

missjjeje:
ape ke payah nak taip nama anda seorang ni...
Insyallah..janji ALLAH seperti dalam surah 29:69..
buleh rujuk!
“Dan orang-orang yang berjihad pada jalan Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami.”

syurahman:
berat sebelah tu sebab berat badan anda tiak stabil..ngee~,
insyallah insyallah..
istiqamah dalam perkara baik..bermujahadah dalam menalwan nafsu!

Anonymous said...

ho ho

kekadang rasa give up hidup sbg medic student ni..

tapi..

give up tu bukan sifat mukmin!

so, kuatkan lah smngt wahai diri.

demi Dia :)

-sori cm xde kne ngene-

insan92 said...

nice

khaleeftunggal said...

cik anonym:
mmg kne selalu kuat pun..sebab umat Islam itu kuat hebat dan mantap!

insan92:
alhamdulillah...belog awk pun menarik!

NK said...

Islam itu tertinggi, dan tiada yg lg tinggi drpnye (trmasuklah study) -langitilahi-

terima kasih atas peringatan anda =)

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar