Thursday, May 14, 2009

kau.aku

kisah 4

"nape dgn ko ni?" tanye ana bila lihat shbt sy sedang termenung..
"aku tak tau r..pale aku pening ni.." jawabnye ringkas..
"ko pikir psl pe??cube xplain kt aku..ne tau aku leh tlg," pujuk sy lembut..
"aku..aku ulang kesalahan lame aku lg.Penatla..aku da tobat dlu,nanges2 dpn Tuhan..tup2 aku ulang balik dose aku tu,"sedikit getar nada suaranya..
"maksud ko, kesalahan ko yg ko penah jnji kt aku yg ko xnk ulang?kesalahan ko yg 'itu' ke?" tanya sy,sedikit meninggi suara..
perlahan rakan sy mengganguk..
'astaghfirullah...' serentak sy beristighfar..

"aku bukan ape,ko pun tau wlwpun aku ni nmpak xjahil tp aku jahil. aku cube klua dari kjahilan aku tu.
aku igt aku da bjaye.
tp ntah mcm mane, aku patah balik wat prangai lame aku tu..
aku xkuat nk hadapi dugaan ni..
ntah brape kali aku jnji xwat lg. tp aku wt jugak.
kalo bukn esok,luse.. kalo bukn luse, minggu depan.. kalo x pn, thn depan aku ulang balik dose aku tu..
aku penat la idop mcm ni.. aku xtau nk wt cmne lg..
wlwpun aku aktifkan dgn aktvti usrah,tp ati aku ntah ke mane...
aku xtau nk wt pe lg dah..
sampai satu mase, aku rase usrah tu menyusahkan aku..aku rase mutabaah tu merimaskan aku..
aku keliru dgn ape yg aku rase skang ni..aku nk deka tdgn DIA tp aku xtau nk wt cmne..
aku nk dekat dgn DIA supaye aku xulang dose aku..tp..."

ana sekadar mendengar luhan perasaan shbt sy..
buat pertame kalinya ana xtau ape yg perlu dikatekan..
dari sinar mate,ana dpt rse yg die sudah lost dlm idop ni..

"aku xske perasaan aku skang ni..aku btul2 xske dgn fikiran aku yg sedang celaru ni..
hinenye aku bile terlibt dlm aktviti ag,tp dlm mse yg sme aku ulang kesalahan lme aku..
kesalahan lme aku yg aku xtau cmne nk get rid off from my life..
aku bingung la..nape aku rase mutabaah tu mcm xperlu r??
serius,aku rse mutabaah tu membebankan aku..
aku rse xperlu peng'follow up' ni..
aku rimas..
biarlah aku jalani idop aku sendiri..
ibadah aku biar aku yg tentukan..xyah nak catit2 dlm jadual mutabaah tu..
skadar bg kt naqibah utk pe?? spaye die tau kite ni b'ibadah atau x kt uma..
itu hal aku dgn DIA, nape nk kne ade jadual2 plak ni???
kalo aku xbgn qiam,naqibah tegur nape xbgn..
kalo aku bgn qiam smate2 spy x d tego naqibah aku..bek xpayah..
kalo aku bgn qiam smate2 nk tunjukkn kt naqibah aku yg aku rajin qiam..bek xpayah..
smate2 xnk malu dpn kwn2 mad'u aku..bek xpayah..
aku rimas la dgn mutabaah ni..
aku xtau same ade perasaan rimas aku ni berasas atau x..
aku betul2 xtau.." kata shbt ana sambil berlalu meninggalkan sy sendirian..


sy juga xtau ape yg perlu d kate..

cukup ALLAH bagiku~

5 comments:

Anonymous said...

hmmm...very2 the pening.
nak buat pon kene tunjuk jadual.
ape yg patut kite buat kalau kite dalam golongan ni??
jawab cik najwa.

from:YG

najwa said...

wuit~
demi shbtku yg tcinte..
ana akn cube carik jwpn tentang kepentingan mutabaah ni..
tunggu 'kisah 2' ye..

kacak (keceks) said...

keterpaksaan itu perlu dalam mencapai keikhlasan...
apa2 pun paksa diri dulu untuk beribadah...
lama kelamaan keikhlasan itu akan berputik dan hidayah akan menyusup...
apa pun, hidayah itu milikNya...
doa2 moga hidayah itu dianugerahkan padanya...

nn said...

salam,
sy setuju ape yg dkatekn oleh shbt diatas..

erm..
sekadar berkongsi pndapat..
mutabaah ni pntg..
coz dye cm lbey kurang kte nye muhasabah laa..
kte ley tgk byk mne kte da qiam,bce quran,dll..
so ble kte wat mutabaah..kte ley tau la byk or sikit kte nye ibadah, then bole sedar n tingkatkn lagi amln kte..

insyaAllah..mle2 rse trpkse, tp lme2 bnde tu da sebati dlm diri..insyaAllah..

~afwan, ni hnye pndpt dn pglmn ana..kalu ade kkrgn maaf~

blueopalz said...

salam..
sgt bersetuju dgn pandangan dr kacak(keceks) dan nn.. mutabaah ni bukan utk menunjuk2 dalam melakukan ibadah, tp sbenanye utk melihat bagaimana ahli gerakan islam menjaga ibadahnye. mmg mule2 kene paksa diri kite sblum kite dpt mencapai tahap istiqamah..

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar