Saturday, October 2, 2010

life as a MEDICAL student?


burr2~


innahu minsulaimaan wainnahu bismillahirrahmanirrahim

walaweiiii~~ at last...after melalui hectic life yang sangat2 padat hidupku dengan jadual penuh dari pagi hingga petang dan kalau boleh nak sambung malam..(eceh..lbey2 lak..)
akhirnya...lepas melalui exam yang macam nyawa2 ikan je kan...masuklah ke modul yang tak ade jadual langsung...

hebat kan?? tak ade jadual langsung selama satu bulan....hebat kan?? hebat kan??
eceh...aku lebih2 plak kan...yela..bukan senang medic student kat luar sane nak dapat jangka waktu yang agak lama tuk tidak datang ke kelas...

erk! tapi selama sebulan ni kenalah ade galang gantinya kan..so modul SSM yang aku pun tak sure pe name penuh tuk modul kali ni..eceh2~ teruk kan aku...
so nak jadikan cite...dalam modul ni memang tak ade kelas langsung sebab perlu settlekan research khas tuk modul ni..(paham tak ayat ni..)
so research yang me n me group hanye light2 saje..tak perlu la kan aku nk mention kat sini sebab kalo aku mention korang wajib jawab questionnaire aku...

so cam waktu nilah aku nak gunekan waktu dengan sebaiknya...kot...tuk revise modul lepas yang terkantoi takleh jawab time exam...nak cuti2 malaysia...ziarah kawan2 d IPT lain...ha..banyak kan duit aku kan??? sebut je nk BSN atau CIMB...(ok..ni riak namenye...)
dan bila dah masuk modul yang tak perlu aku vrooom2 ke kelas ni..aku cam banyak plak leisure time kan..padehal kene siapkan research yang memang agak serabut kan otak tu...

dan aku nak hiperbola kan lagi bila cam kene culture shock la kan..takyah bangun awal gi kelas..tapi subuh on ok...isk3~ (aku maseh lagi insan yang beriman..)
so ironinya jadual biasa kitorang student medic ni..(demi Tuhan bukan bangga diri k..seyes ni..)

before pergi kelas:

selalu akan bangun awal kot tuk dengan terkocoh2nye nak g mandi..solat..iron baju...mekap2 lagi..panaskan enjin motor...kene kemaskan tempat tidor aku..yakni sofa d ruang tamu...bla2..etc

before kelas start;

menjadi acara wajib tuk klas start pada pukol8 dan sangat jarang tuk kals bermula lambat kecuali bagi mereka yang selalu ponteng..opps! not me ok.. kalo ade rezeki lebih akan bergerak ke KOOP tuk beli alas perut walaupun lect hall adalah tempat larangan bagi makanan...

waktu kelas bermula:

ha...ni pun payah ni..bila mate selalu susah nak tahan nafsu tidur yang membuak2..padehal baru beberapa patah kate yang kelur dari mulut lecture...kroooh2~ dah bermula...tapi tuk aku cam lambat sket tuk krooh2 tu...kalo dah terlelap tu mmg selamat jalan romeo la eh..tak paham pe pun yang d ajar tadi..adeh2....selalu terjadi pade diri...

gap antara kelas:

gap hanya ada pada pukol 9-930pg dan juga pada pukol 1230-200ptg...itu pun kalo bernasib baik..kalau tak..gap tuk solat zuhur dan makan tengahari stat kol1-2ptg...waktu gap pg tu..kol9-930pg tu..dak2 akan terus hempaskan pale atas meja tuk sambung keterlelapan sewaktu dalam kuliah sebelumnya...huhu..dan kalau yang rajin sket akan klua bergerak g wat dhuha kat surau...
(merekalah makhluk y beriman)

kelas sesi petang:

haaa..ni pun waktu parah gak..sebab kelas mmg akan berterusan sampai kol5 dan kadang2 sampai kol7...stat kol2-7ptg...parah kan??? awal2 petang tu pun selalu kelas praktikal tutorial dan ade gak...dan rutin harian kol2-4 adalah praktikal atau tutorial...dan lepas tu plak sambung
dengan subjek wajib..sama ada ko-ku...agama islam...business..mandarin...english..hm pe lg eh??
tu la antara subjek2 yang wajib amek...hehehe..dan kelas2 pn akan sampai kol7..adeh! dengan berbekalkan gap 9-930pg and gak gap waktu zuhur...huhu

balik rumah:

peh..sampai umah je mesti la penat yang teramat sgt kan...pastu tumbang terus..syahid la konon2..kalau bernasib baik akan syahid sampailah esok pagi...kalau dah lambat sangat balek dari kolej..akan berpusu2 lah student menuju ke gerai makan..walaupun Ipoh ni kurang kedai makan melayu..redah jela kedai yang sama tiap2 ari...

malam:

same macam orang2 len...berfesbuk adalah aktiviti wajib tak kira d mane jua anda berada...update status..tag gambar..komen gambar tu pun perkara biasa..hehehe...dan lepas da puas godek2 fesbuk baru akan start revise lectre pade hari tersebut...sebab dah tertidur dalam kelas...huhu..bajet cam nak tebus balek kesalahan tidur dlm kelas tadi...dan selalu pun akan ade je yang stay up sebab stdy dan juga sebab2 yang lain....maka hari yang bizzy dizzy pon akan bermula lagi tatkala fajar menjelma...



tapi waktu hujung minggu masing2 pn akan ade plan sendiri...keluar tgk movee..soping...g prog kolej..g usrah..g jaulah...g men guli....qada tidoq...joging...men batu seremban..dan macam2 lg...at d end of the day..itulah die idop aku kat sini kat Ipoh kat UniKl RCMP ni...bukan senang dan tak akan pernah senang...muge2 beroleh berkat dalam pe jua yang kita wat ok!

dan memang betul as a medical student..lifestyle mmg sedikit berlainan sebab jadual yang pack..perkare2 yg sgt banyak tuk di ingati..d hafali..di ketahui..dan di pahami..tapi mane2 kos pn ade cabaran yaang tersendiri kan???


notakaki:off to Nadwah ISC..muge dapat carik sinar2 yang kian malap..


cukup ALLAH bagiku~

6 comments:

umatMuhammad said...

moga Allah mudahkan urusan anda ye..kami yang tak amik kos medic pun suda busy.

tapi tulah hidup students~
tapi kan, alangkah ruginya andai kita tak sisipkan niat yang betul.
penat saja yang diperolehi.

ps: begini rupanya hidup anda. sabaq na..

khaleeftunggal said...

hehe..muge2 d permudahkan utk anda juga..dan kita semua..
insyallah..
penghujung yg baik amat d harap..

insyallah niat perlu sentiasa d perbetul..

uhibbunurilahi said...

best ye x da kelas~~
meh tlg sy buat tapai(projek microb) huhu^^

p/s: sila lah khabar2 kan jika da start cuti2 malaysia..hehe
bila turn ke terengganu da mai, khabaq mai na~~

khaleeftunggal said...

insyallah..tarak tau lg mau trun ganu ble..doa2 la d permudahkan eh..
huhuhh

siti nur laili said...

Hahahahahaha, bro, skang bawu aku tawu nape ko leh ade mase nak dtg jupe aku kat uitm.

Anyway, sebab aku ngah takde keje nih, so meh aku bwat comparison antara lifestyle ko ngan lifestyle aku kat uitm ngan kursus yg same.

before pergi kelas:

selalu akan bangun lewat kot tuk dengan terkocoh2nye nak g mandi..solat..iron baju takde (aku iron malam2)...mekap2 pun takde..panaskan enjin motor pun takde (aku gi jalan kaki)...kene kemaskan tempat tidor aku, ..yakni katil aku kat bilik aku...bla2..etc

before kelas start;

menjadi acara wajib tuk klas start pada pukol8. ok same. Tak pernah sarapan sebab malas nak makan lgpun bajet duetku. So aku dok diam2 dalam kelas tgu lecturer dtg sambil dga lagu dan tak pernah lak try nak bace lecture notes. Lagi pun aku panas oh bawu dtg so besenye aku tak wat pepe. Juz b4 stat kelas member aku akan bg tazkirah pagi2 then ramai2 bace doa belajar secara kolektif.

waktu kelas bermula:

hahahaah, agak same cam ko bile stat kelas mule ngantuk. Itu lumrah. Tp depends kat lecturer gak, bese budak takkan tidow lau lecturer bez atau garang atau kedua-duanya skalik. Aku leh tahan 30 minit pertama je dalam 1 hour lecture then mule mengelamun. Takpun mule tido. Yg peliknya secara otomatik aku akan terbangun after klas habis. So for next class, 30minit pertama aku segar balik, then 30 minit pastu ngantuk balik or mengelamun balik. Cenggitu lar keadaannya kelas berganti kelas.

gap antara kelas:

gap tak tentu. Tp b4 lunch wajib ade 1 hour gap. It could be 9-10, atau 10-11 atau 11-12. ikut la. Kadang2 yg sadis ade 5 lecture dr kul 8 sampai kul satu tanpa gap. Macam nak mati dow dga. Tak tahan aku. Kua je lecture cam nak meletup kepala. N besenye input aku dapat tak lebih 50persent. Dah aku pun asyik bgn tido bgn tido jer. Pasal tu la kot. Gap seterusnya ialah gap wajib pukul 1-2 ptg. Pandai2 la rushing gi lunch and nak solat. Dulu aku klam kabut gak lar, tp skang dah pandai makan laju2 cam nak tercekik, pilih makanan laju2 dan berebut gak ngan manusia2 ntuk tmpat duduk koz kene gi surau yg penuh melimpah2 ngan org (campur ngan budak2 engine yg same break ngan kitorang, leh baying tak punye la overcrowded) lak pastu...but anyway, smyg ttp kene smyg so pepehal pun aku sempat2kan je la. So ngan mase yg sikit itu, kitorang takde pluang pun nak sambung tidow. Tido surau? Kalau nak kene sepak try la bwat, org nak solat pun tak cukup tmpat apetah lagi nak bg org tidow. Jgn harap!

kelas sesi petang:

haaa..ni pun waktu parah gak..sebab kelas mmg akan berterusan sampai kol5 dan kadang2 sampai kol7...stat kol2-7ptg...parah kan???

(ok yg ni pun same)

balik kolej:

mmg aku tidow punye time nih, same la. Penat penat penat.

malam:

bese ah kene wat soklan sgs, dsl practical. Bwat sampai lebam. Then kalau ade mase bawu la fesbuk. Study nye biase nye takde langsung. Koz sibuk dok wat tutor aje. Tp tu pun bleh dikire stdy la kot koz nak cari jawapan kan kene selak lecture note so at least penah la jugak selak lecture note itu. Huhu, kalau tak, ne ade aku kisah. Biase nak dekat2 progress test tak maen fesbuk jap sbb pulun study. Pastu jadik balik perangai fesbuk itu. Cam sakai dow addicted payah giler nak berenti.

Weekends:
Yah, hampir setiap minggu aku harus balik walaupun aku tawu bile balik umah je aku tak leh study koz macam2 distraction ade ngan iman aku yg tak kuat nih. Bawu je bukak buku jap ag aku teringat nak gi tgok tb la men nternet la nak shopping la merempit la tdo la. Haish. Tp kene balik gak koz aku takut mak aku sunyi koz ramai anak die dah kawen and blaja n yg still ade kat umah keje pun ske balik umah lambat so she’s kinda of lonely. Takpe ah takleh blaja pun takpe asal mak aku hepi.

Then hari isnin mule dtg, cycle ini akan berlarutan la. Cenggitu la. Cam lebih kuang same kan bro?

P/s: welkam tu uitm bebeh! J

khaleeftunggal said...

alahai laili...ko mmg anak yg bek kan..dok teman mak ko tiap2 mggu..

mmg lbey kurg kan care idop perantau cm kite ni..

cume aku jarang ade dsl,tp ade gakla..dgn pss lg..ila lg..haha

idop dokter!

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar