Saturday, June 6, 2009

kiamat 2012??

sebelum bermula kalam, mau buka ini entri dengan firman ALLAH SAW agar kalian sume tidak terpesong..


يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّي لاَ يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ ثَقُلَتْ فِي
السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لاَ تَأْتِيكُمْ إِلاَّ بَغْتَةً يَسْأَلُونَكَ كَأَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَا قُلْ
إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ اللّهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ
Ertinya : “Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: "Bilakah terjadinya?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku;
tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia.
kiamat itu Amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi.
kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba".
mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar
-benar mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang bari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak Mengetahui".
(QS. Al A’raf : 187)

apa ada dengan 2012??
pade yang sambut ari jd..epi futured besday..
pade yg nk smbut kelahiran..yeay2,jadi bapak..
mungkin ramai yang suda tahu,tapi de gak yang x tau en??
so,maybe entri kali ni bole bagi sedikit pengetahuan kat kite yang serba kurang ni..

sekali lagi,setelah sy wat kajian sikit..(bace,surf dll)
inilah yg dapat saya kongsikan pade sume bkaitan perihal 2012 yg agak kecoh..(kot)
ditegaskan lg, ini hanyalah berdasarkan kajian sains yg dibuat pihak berkenaan..
dan sy cuba kaitkan kembali dengan nas-nas yang telah ALLAH turunkan..
sy hanya mahu berkongsi (memandangkan sy minat akan astronomi..)

balik pade soalan pokok kite...2012..(suda berumo 22)
ngapain ribut2 pasal 2012??
ni nak habaq mai kat kome2 yang belum atau kurang atau betul2 tak tahu..

PLANET NIBIRU

meh nak tunjuk satu gamba ni dlu..

(planet nibiru-planet X)

gmba di atas adalah dikenali sebagai planet nibiru..(planet X)
planet ni NASA da jumpe stat dari tahun 1983 lagi..
n dari tahun ke tahun planet ni makin menghampiri bumi..
seperti planet2 yg lain,planet nibiru juge mengelilingi satu bintang..
kalo bumi mengelilingi matahari, planet nibiru mengelilingi bintang 'brown star'/ 'dark star'
(sesetengah kate ALICONE)

n kalo bumi berada dlm galaksi yg bernama 'BIMASAKTI'
nibiru juga berada dalam galaksinye yg tersendiri..(xtau name galaksinye..)
yg menariknya mengenai planet ni ialah..

ia dikatakan akan mengorbit mendekati bumi..
cam dalam gamba bwh ni..
planet nibiru ialah yg berwarne merah n bgitu juge orbitnya..
secare xlangsung orbit nibiru merentasi galaksi kita dan 'cut through' orbit bumi..

(gambaran nibiru dan orbit beliau)

planet ni akan lengkap berputar dlm orbitnya dlm 3600 tahun..
100kali ganda lagi besar dari bumi, lbey kurang jupiter r..
n NASA menjangkakan pade 21/12/2012 nibiru akan stat masuk ke kwsn orbit bumi..
pade waktu itulah akan berlaku mcm-mcm bencane alam..(wlwpun skang mmg da de)
para saintis jangka akan berlaku tsunami ke2,gempa bumi n mcm-mcm lagi..
yg pastinya bencana tersebut adalah jauh lbey dasat dgn yg pnah kita hadapi ni..

another facts dat i got is, nibiru hanya akan berkedudukan bersebelahan bumi..
n xkan berlanggar dgn bumi..
but still,effects die sgt besau tuk kehidupan d bumi..
d sebabkn tarikan graviti nibiru yg kuat..
n d katekan gak bumi akan berhenti membuta putaran alamnya selam 3 ari@1 week..
so bayangkan cmne manusie(kite) nk survive..(subhanallah)

pade mase tu kita akan nampak cm ade 2 matahari..

pade tarikh tersebut..(21/12/2012)
akan berlaku lah malapetaka yg paling besau dlm sejarah manusia..
kerna ia melibatkan bumi secar keseluruhannya..
dats y omputih mengatakan tarikh tersebut adalah the end of world..(doomsday)
tp, kite umat islam mmg xleh nk caye langsung fakta tersebut..(rujuk firman d atas)
juz wanna share dis dari kace mate sains..
n sy cube relatekan dgn islam sekaligus..(insyallah)

quran da kate..(ALLAH kate) kiamat akan berlaku pade hari jumaat..
n cube try masukkan tarikh berkenaan..
ari jumaat kan??(kebetulan yang amat dasat)

NASA gak ckp, planet ni leh di lihat dgn jelas pade mei 2009..
tp hanye d kwsn tertentu je..sbb planet sgt jauh dgn bumi..lbey jauh dari pluto..
n juge sbb die berputar berlawanan dgn bumi..
n hanye boleh d lihat d kwsn south pole..
dats y amerika telah bine satu pusat kajian kat kutub selatan as trackers nibiru ni..(facts gak ni)
nak tengok nibiru sebelah matahari..sini dan sini

(nibiru yg kecik tu..)

BANGSA MAYA

pe lak menatang ni ye??
bangsa MAYA ialah salah satu bangsa kuno yang wujud sejak sebelum masihi lg..
merupakan bangsa yg sgt tinggi peradaban..
melebihi kita yang hidup di abad ni...(serious..)
ini berdasarkan peninggalan mereka yang di temui..
cm tinggalan bangunan,pertanian dll..

ahli arkeologi ckp mereka bangsa yang paling tersohor sekali..
kerana punyai kepakaran dlm bermacam-macam bidang..
n juga bikaj dlm meramalkan sesuatu..
n kebanyakan manuskrip tinggalan bangsa MAYA menceritakan mengenai ramalan yg telah d buat..
dan sume ramalan tersebut terbukti berlaku d zaman ini..(tsunami,senjata nuklear,perselisihan)

kaitan mereka dgn 2012 ialah..
bangsa MAYA telah meramalkan pada 2012 akan berlaku sesuatu(end of times)
(dan sekarang saintis mengatakan nibiru akan menjadi 'jiran' kita pada 2012..)


peradaban pada waktu tersebut akan 'dihapuskan' dan digantikan dengan peradaban yang baru..
seperti yg di alami oleh bangsa MAYA tu sendiri..

melalui manuskrip Nostradamus..
diceritakan mengenai 'sesuatu akan berlaku' tanpa huraian yang lebih detail..
cuma banyak diceritakan mengenai kekacauan yang berlaku..(seperti sekarang)
bermula dari 3113 SM- 2012 M...

para ilmuwan masih berdebat pasal maksud sebenar "End of Times"..
sbb mengikut ramalan bangsa MAYA..
hanya 'sesuatu akan berlaku'
yakni pemusnahan dan penggantian semula...(wallahua'alam)

KESIMPULAN

kewujudan nibiru ni da lme da..cume x beritahu je oleh NASA..
sbb utame xtau nak kate pe..
mybe sebab malaysia still xde kepakaran n pengetahuan luas psal sains angkasa..
so,kite x d dedahkan dgn bnde2 sebegini..
padehal amerika n norway sudahpun wat persiapan dgn bekalan makanan n ntah pape lagi ntah.

so,kite sbgai umat islam..tau2 la ye 'bekalan' sebenar kita..
sbb kite xtau bile ajal mau dtg menjemput..so,bekalan n persiapan d lakukan hari2..(tol x)

mcm la kite sempat idop sampai 2012 ni..
so,xyah tunggu nk tau btol atau x ramalan ni..
umat islam de pegangan tersendiri..
n kupasan ini sbg memberi ingatan saje..
bukn suh korg tunggu 21/12/2012 n bertaubat pade 20/12/2012..(memandangkan soknye da kiamat)
nonsense!!!

pandang ianya dari sudut ilmiah dan sains dan teknologi..
even, dalam satu hadis Nabi, apabila malaikat jibril tanyekan perihal kiamat pade Nabi..
baginda bersabda,
"orang yang ditanya tidak lebih
mengetahui daripada yang bertanya"
(Hadis riwayat Muslim)

sungguh, hanya ALLAH sahaja Yang Maha Mengetahui hakikat sebenar..
perkara mutlak yang pasti dan akan berlaku..
tapi,bersediakah kita??

وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا
"dan tiada seorang pun dapat mengetahui(yang pasti)
apa yang akan diusahakannya esok"
(Luqman:34)

ianya hanyalah kupasan ilmiah yg sy mau kongsi..
muge beri manfaat pade yang membace..syukran jazilan..

cukup ALLAH bagiku~

6 comments:

kina ;) said...

wallahua'alam..:)

umatMuhammad said...
This comment has been removed by the author.
umatMuhammad said...

Assalamualaikum ukhti

sangat2 terkejut n kagum dengan enti. dapat kupas isu2 macam ni. teruskan!

b4 dat boleh ana tahu web mana enti buka untuk dapatkan isu ini? nak try baca jugak.

tersedar diri yang hina ni tak sedia lg dan tersangat sedikit amal untuk dibentangkan di hadapan Allah swt kelak. jzklh ukhti coz bg peringatan kpd ana dan shbt2 yg lain. Allah je yg dapat balas.

nak kongsi jugak ayat mengenai hari kiamat yg kita selalu baca sebelum tido iaitu drpd surah al-mulk, ayat 25..

wallahua'lam

najwa said...

kina:same2 muhasabah diri ku..

umatMuhammad:syukran jazilan..sekadar berkongsi ilmu sje..itukn amalan mulie lg bpahale..
ana juz surf dkat iluvislam n web2 tmbahn cm wikipedia.. senang cte,ana hanya taip je kt google,taip planet nibiru n byk web yg cte psal ni..n klik kt web2 yg bkaitan..

n syukran psal perkongsian ukhti ye..

Anonymous said...

maaf saya tumpang lalu, nak menyibuk sikit;

here to correct some "facts", put astronomy in the right place.

dont be offended, blog poster, but planetX/Nibiru doesn't exist. It's a myth. A fad from 2003. So we can all forget about that now.

http://exitmundi.nl/Planet-X.htm

and here's a little info about the mayans:
http://exitmundi.nl/Maya.htm

funny though, saya ada terbaca pasal 2012 dulu.. memang ade diramal bende2 macam saudari taipkan, planet ape tah... tapi saya dah tak dapat cari entry2 yang berkenaan skang. taip 2012 semua pasal maya. keje nasa kot... us gov banyak conspiracy, we'll have to bear with that..

that aside, enlighten yourselves with the actual truth. and pada sesape yang berminat research banyak sikit pasal 2012 ni. it'll be helpful

sekian terima kasih, salam.

najwa said...

anom: tq for ur info..really appreciate dat..
sekadar berkongsi..
neway..syukran ye..saudara/i

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar