Monday, June 8, 2009

mau ke tak mau?


(sekadar gambar hiasan)

bile orang tanye sy cite2 sy..sy akan jwb "doktor"
dari kecik dulu pn jwpn akn same.."sy mau jd doktor!"
n mak ayh pun sgtlah setuju dengan cita2 murniku ini..
sgt2 dan sgt setuju dgn cita2 tersebut..

tp,tulah..nk jd doktor bukan senang beb..
critical course le katekan..
dgn kebanjiran rumaje2 yg pandai2 kat lua sane..
dak2 4flat besepah2..
dak2 yg apply medik pun semestinya lg ramai dari dak2 yg dpt 4flat..
so,competiton makin le hebat..

ditakdirkan dgn result yg xseberapa ni..
mak ayh suh gak amek medik..adoi..xpaham sungguh..
sedangkan yg 4flat pn belum tentu akan dpt medik..
ni kan plak budak yg tak berape 4flat cm sy ni..

nk tak nak,kena r ikut gak cakap mk ayah..
wlwpun peluang tuk dpt medik sgtlah tipis..
apply la sy medik kat unikl,rmcp..(royal medical college perak)
takdir tuhan, dpt la panggilan tuk pegi intebiu..(nyampess sungguh..)
mk ayah tersangatlah seronok..
cm dunia mereka yang punya..(hohoho)

dgn scolar dari MARA,semangat tu ade la..
tp, still ragu2 dgn kebolehan diri ni..
cekgu2 pun de ckp,"awak kalo setakat dpt pointer 3++, jgn haraplah nak amek medik"
igt lg kate2 en.mat..

mk ayah marah sebab sampai sekarang pun sy tak prepare pape lg tuk d intebiu..
"kite tu dahla pointer rendah,intebiu kena la wat elok2" kate mak..
marah sebab sy tak prepare pape..
"last minute r prepare.." selambe je jawab..
uhh,sy sgt sedar diri dgn pointer sy tu...(isk..isk..)
sy dah ckp dgn mk yg sy tak yakin nak further in medic, in case sy lepas intebiu..
tp mk n ayah still bekeras gak..

nak kate sy stress dgn mereka..takdelah sgt..
cuma tak yakin dgn diri ni..pointer 3++ saje..
mula doubt dgn diri sendiri..
"aku mau jadi doktor ke, tak mau?"
sumenya sbb pointer yg tak memberangsangkan..
buatkan daku berfikir tuk kesekian kali..
takut sekerat jln je..takut tak mampu..takut macam-macam lagi..

kalo la tak lepas intebiu nnt..
kuciwa je mk n ayah..
napelah mentaliti mk ayah ni nak sgt anak2 amek medik??
wlwpun dorag ckp"mk tak kesah kak nk amek ape"
mulut dorang je ckp cmtu..
dlm ati nk gak 'medik,medik,medik!!!"
aiyayaya~

well,peluang dah de..
tunggu mase je tuk di 'grab'..

istikharah le jln terbaik..
"mau ke tak mau"


cukup ALLAH bagiku~

4 comments:

kacak (keceks) said...

mulakan niat mahu menjadi doktor fisabillillah...
insyaallah dunia ini ditangan kita..
RCMP ye??
welcome to unikl...
ade rzki terjumpa kat perjumpaan antra campus2 tego2 la ye...

uhibbunurilahi said...

huhu..
najwa bole punye..cayalah..

yup, istikharah jln terbaek..DIA sje yg tau dpn dn blkg kte right..

ble nye nk g interbieu..all da best :)

najwa said...

kacak(keceks):ko le tego aku dlu..


nn:ow yeah..maseh2..16jun ni..doakn ye

Anonymous said...

16 jun yea, aku doakan ko dpt. insyaAllah.. :)

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar