Wednesday, May 12, 2010

ceritera exam?


stres exam!

innahumin sulaimaanwainnahu bismillahirrahmanirrahim...

***amaran keras! entry kali ni berbaur agak medik kerana menggunakan term2 yang memang medik..so pada yang tak paham rujuk encik wiki ye..

alhamdulillah tepat pada tarikh 12hb May 2010,kami pelajar MBBS Phase 1A UniKL RCMP telah menghabiskan peperiksaaan akhir selaku pelajar tahun pertama perubatan d Royal College of Medicine Perak...(MARA)
dan walaupun memang keseluruhan nya macam HAMPEH! tapi aku tetap bersyukur kerana berjaya melepaskan diri dari azab exam..(result tak tahu lagi ni..bjuta kali lg neves)
alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah.

so,pengalaman selama 3 hari 3 malam berdepan dengan final exam buat pertama kali memang lah sanagt menakutkan dan mencabar.
hanya Tuhan yang tahu perasaan kami semua!(result tak tahu lagi ni..bjuta kali lg neves).
al maklumlah budak baru belajar...baru bertataih2 lagi..dan masih lagi merupakan kumpulam microorganism yang paling kecil dalam dunia perubatan..cewah!

walaupun dah habis jawab dengan tak berapa jayanya..(serius tak tipu)
hati cuba untuk berserah pada ALLAH untuk result yang maybe akan dapat tahu esok ataupun lusa...cepatkan??!!
dan kalau d takdirkan tak lepas terpaksalah reseat paper tuk supplement punya exam pulak..
harap2 d jauhkan...tak nak repeat paper..taknak supplement..dan katekan TAKNAK!
(Ya ALLAH permudahkan urusan dunia ini)

dan hari ni...selesai menjawab paper OSPE...aku pun tak hafal nama penuh paper tersebut..
hahahaha..aku memang hampeh...
mungkin pada sahabat2 yang ambil medik tahu kot paper OSPE ni macam mana...
duduk ikut stesen whish is ade 27 stesen..dan 24 stesen aktif while d other 3 is rest stesen..(lalalalala~)

keluar je dari dewan exam semua pun mengadu papwer tu susah dan ada yang dok diskus2 jawapan..tak terkecuali lah aku pun satu antara mereka...
dan d sebabkan paper kali ni ada 2 grup...aku grup pertama yakni sesi pagi..dan grup2 adalah sesi tengahari...so sementara nak tunggu grup2 masuk...grup1 akan d kuarantinkan..
cewah..cam H1N1 pulak ye...(yela..kang ade pulak berlaku kes soklan bocor)

dah kena kuarantin.....apelagi...bisinglah bilik kuarantin tu..
dengan hiruk pikuk, hingar bingar, riuh rendah kecoh runtuh...erkk.
.(wah pandai je aku wat penjodoh bilangan sendiri)
sebab semua pun dok diskus pasal soklan yang memang pada aku memang lah tough dan langsung tak expect akan keluar...aku yang memang tengah tachycardia dan memerlukan bantuan CPR pada bila2 masa turut terlibat dalam diskusi tersebut...

dahla 2 stesen clinical aku cam hampeh..serius! (tapi aku tetap bersyukur Ya ALLAH)
ambil history taking boleh pulak aku lupa nak buat summary patient..
dan bila sampai stesen clinical skill..buat BMI..(walaupun spot cam BP yang masuk)
boleh pulak terlupa nak suruh patient keluarkan barang2 yang ada dalam poket..cam dompet,jam etc...
serius tensen! mujur clinical skills aku adalah yang last sekali...

tapi itupun tak berapa nak mujur sangatlah..
bila mengenang nasib2 stesen lain yang dah lepas...demi Tuhan, memang kebanykan soalan langsung tak expect akan keluar..

yela sape yang expect akan keluar pelvis punya xray? yang aku hanya tau ialah Shenton line je pun..dan itupun tak keluar!
dan sape expect yang carta vitamin D3 akan keluar..walaupun DR.Mah pernah cerita pasal benda tu!
dan sape expect yang soalan blood gas transport akan tanya pasal structures yang memang tak tahu apa pun structure tu,,,maka keluarlah jawapan merepek..serius sangat merepek!
dan sape expect akan keluar diagram tuk lipoprotein like lipoA tu..(tah betul ke aku tulis ni)
soalan yang sangat minor2 thing dan aku tak pernah terpikir...
tak tahulah kalau student lain boleh jawab..tapi bukan aku!

(dan aku tersalah tulis rupanya ialah common peroneal nerve dan bukannya sciatic nerve kat bahagian cardaver tadi..ow ALLAH!

belum kira lagi yang aku merepek dekat soalan cell cycle serta epithelium punya histology...
DR SAN SAN, DR MYO THAN, DR SOE LWIN, DR MAUNG MYINT..
sila maafkan saya coz now i will jump to the tsunami..
selamat tinggal DR THAN THAN...

ow..sememangnya banyak yang d luar jangkaan...
dekat dalam bilik kuarantin semua pun muka stress..tak boleh jawab..tersalah jawab..sengaja taknak jawab...akhirnya kami juga terpkasa menjawab kat doktor kalau tak lepas..muge ALLAH permudahkan urusan dan perkenankan permohonan kami semua~
secara keseluruhan perjalan exam adalah kurang lancar...
(bagi akulah tak tahu pulak yang lain macam mana)
kerana bak kata NADIAH KAMAL
"soklan die senang..cuma kite je tak reti jawab"


dan selagi result tak kua..aku akan stay kat perak ni..kalau lulus..seronok lah balik cuti..
kalau tak lulus..cuti sekejap je dan kena datang balik tuk supplement punya revision..
Ya ALLAH muge2 kami semua d jauhkan dengan kegagalan ini!

neves tuk tunggu result adalah sangat pertama kali aku rasakan..
sangat lain dengan result PSPM,SPM, PMR dan apatah lagi UPSR...
aku hanya mengharapkan yang terbaik..dan muge segala galanya d sertai berkat ALLAH..

notakaki:mitak tolong pada sahabta2 doakan kami satu batch agar lulus ye..ini berkaitan mase depan kami....YA ALLAH hanya Engkau yang tahu perasaan kami tika ini...~


cukup ALLAH bagiku~

6 comments:

uhibbunurilahi said...

sekali baca..memang gerun gak..
teringat test 2 microb, n final paper akaun( soalan yg x sangke sgt2..aish~)

insyaAllah,da usaha n ikhtiar kn.. so skarang byk2 tawakal & doa, doa dan doa~

yaAllah berilah daku & mereka kejayaan n ketenangan..ameen~
rabbuna yusahil

Dayah J said...

salam.. bro, tergelak2 aku bce post kaw ni.. hahaha ( pdhal tgh tension pkir psl exam ni)

tp ada ketika aku terdiam dan berfikir psl exam 3 ari ni.. mmg mencabar..

tawakal dan redha saja.. seteruk2 kita buat, ada lagi org yg x dpt jawab.. ( ye kot? ) ** sedapkan ati ;pp

ape pon, goodluck bro!!!!!

khaleeftunggal said...

uhibbunurillahi: result korg da tau ke lum? haha..sory la kalo lame sgt mnyepi..bz dgn life tp kamu sume tetap d hati..hahaha~ ikhlas dari broensem..

dayah j: uiks dayah..mood cite aku adalah serius+sedey+tertekan..takde pun mood lawak aku selitkan..
hahaha..
kita semau takut ble pk result..tp takut2 aku pun ade selere mkn lg..so mcm mane??
hahahaha..

muge kejayaan milik kita semua.insyallah!

~Dhamirah~ said...

Allah mengetahui apa yg terbaej buat kite.
Maka, kita berserah shj pdNYA.
Jgn lupe berdoa, itu rahsia kejayaan org mukmin...
oke bro...semoga kejayaan menjadi milik bersama Ameen ya Rabb Al-Amin!

khaleeftunggal said...

dhamir:
ye betul tepat n setuje dgn kate2 ko weh!
muge baik atau buruk d redhakan hati ini tuk terima ketentuan ILLAHI andai itu harga dan pengorbanan yang perlu d bayar tuk syurgaNya..

uhibbunurilahi said...

result lmbt ag tau..
rsenye nk msuk next sem nnt bru kuar kot..

hehe, its ok la bro, bdk medik mmg bz kn..
nway, all da best in ur xm n your life :)

moga Allah merahmati~
ukhuwah ila jannah..=)

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar