Wednesday, November 18, 2009

jalan-jalan,ambil pengajaran?


(ICED)

bismillah..
syukur ke hadratnya dengan segala limpah kurnia sepanjang d muka bumi ini..
penat berjalan maseh lagi terasa hingga ke tulang sum2..
kenapa mesti penat??
peh,dah kalo sehari suntuk berjalan kat sepital..
pegi wad sane, pegi jabatan sini..mestila menguji segala jenis sendi yang ade kat kaki..

cabaran tuk modul 3 (ICED MODULE) kos medik kami orang d UniKL-RCMP...
ICED stand for Introductory Clinical Exposure..
dah nama pun klinikal expose,so memang la kene berjalan kat sepital..
belajar untuk menjadi seorang doktor yang lebih berkaliber tuk mase depan..

modul ni memang besh walaupun penat yang amat sangat..
untuk hari pertama pun dah kena lawat wad ortopedik(tulang)
apa lagi,ambik segala peluang yang ada tuk menemuramah pesakit yang admit dalam wad tu..
besh memang besh..lagipun,kami future doktor (insyallah) memang kena develop social skill dan juga communication skill..
kena pandai tackel patient sekaligus jadi doktor yang lebih baik dari segi sahsiah dan seluruhya...(peh,mantap r ayat)

dan hari ni,hari ke2 tuk modul ni memang lagi besh dan lagi penat..
hari ni d tugaskan tuk g ke klinik ortopedik..
belajar mengenai POP (plaster of Paris),benda yang orang pakai kalo ade fractured bone..
ala,senang citer simen tangan la..mcm ni ha..


(sample POP@simen kat tangan)

salah satu task kitorang ialah nak merasai bagaimana perasaan patients yang pakai benda alah ni..
peh,memang seronok kot perasaan mule2 tym nak pakai..
tapi bila da siap,beratlah pulak tangan ni..
ingat nak buat kt kaki,tapi seganlah pulak..
selesai pakai tuk beberapa detik,dah terasa azabnya..

dengan beratnya,gatalnya lagi..
selesai dengan proses tu,masing2 pun pulang ke kolej dengan tangan yang berbalut..
peh,sume pun pandang dgn muka yang pelik..
mana taknya,kalo dah 6org dalam grup tu and sume 6org tu patah tangan dan kaki..
memanglah pelik..pastu boleh pulak ambik gambar tengah2 kaki lima tu..


(grup4 yg hebat tangkas pantas!!)

tapi lepas dah lama..
aku pun mula paham perasaan mereka yang terseksa d baluti dengan simen tu..
panas gatal berat hanya Tuhan yang tahu..
(ini la perasaan adek aku tym patah tangan dulu)
nikmat Tuhan yang manakah yang kamu dustakan??
ow,sungguh aku insaf..payahnye nak makan tanpa bantuan dari tangan kiri..
nak menggaru2 lagi..tu baru tangan yang ditarik nikmat..

sedikit sebanyak benda ni sedarkan aku pentingnya anggota badan dalam idop..
tersangat penting,hingga aku dan rakan-rakan sanggup menolak si bubek(asyraf)
dengan kerusi roda beliau..(yang tengah duduk tu)


(ini aku)

ini untuk sesi pagi..
tuk sesi petang pulak..pergi ke wad 3A (surgery)
kat sini,sume pun tengah menanti tuk di operate atau pun telah d operate..
dan macam biasa, wad waktu petang memang pack gle2..
dengan pelawat,housemanship,praktikal dan kitorang yang mneyebok ni lagi..
mseti akak2 sister n staffnurse sume pun stress..
kami pun naik stress~~

tapi kat dalam wad tak leh la nak amek gambar..
tp agak enjoy la bile da borak2 dengan patients and tengok dorang sume amek BP,PR and temperature sume..
tak dapat buat,dapat tengok pun jadilah~~

lepas abes kat wad tu,pegi kat wad ICU sekejap..(sambil menunggu waktu tamat)
kat sini tempatkan mereka yang dalam keadaan koma/separa sedar..

masuk kat sini memang buat aku terharu dan sedey sangat..
yela,tengok keadaan patients yang bertarung nyawa dan hanya harapkan alat bantuan pernafasan...
kebanyakan patients sume pun muda2 lagi..
(nikmat sehat tu amat berharga!)

dan sempatlah tengok nurse buat dressing and suction process..
dressing untuk bersihkan luka and letak kapas kat tempat yang d tebuk..
(selalunya kat bahagian atas chest)
subhanallah!!! aku sangat terkesan tengok kesengsaraan patients menahan sakit tanpa boleh bersuara..
dada d tebuk untuk bantu pernafasan..
makanan d masukkan melalui hidung..
macam2 jenis tib yang dimasukkan d segenap ruang badan..
sungguh ALLAH itu Maha Kaya...

yang sedihnya bile process suction..(buang kotoran)
satu tiub akan d masukkan dalam lubang yang dah d tebuk tadi..
and then tiub tu d isi dengan air suling untuk tarik keluar segala jenis kotoran/kahak yang menggangu proses pernafasan..
seksa dan saket hanya Tuhan yang tahu..
tiub tu fungsi cam vakum la yang suck out keluar segala jenis kotoran..
peh, perjalanan hidup yang Tuhan dah tentukan pada setiap orang berbeza2..

masuk ke wad ICU,buatkan aku terpikir sejenak..
ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..
(rujuk lagu raihan)

alhamdulillah..aku maseh d beri nikmat sehat walaupun d serang saket batok2..uhuk3~
aku tetap bersyukur..
dan untuk sok..(19/11/09)
aku akan masuk wad psikatri pulak..
peh..ni pun salah satu cita2 aku gak dulu..
maseh berpeluang lagi nak merasa..
so,kena prepare tuk interview pesakit2 d situ..
harap2 semua berjalan lancar~
insyallah...
ow ye..aku sajikan korang gamba ahli grup aku yg kepatahan tulang belulang~


(bubek@asyraf-patah tulang betis)


(suriati@ketua grup-patah tangan)


(syida-patah tangan)



(awe cendol-patah tangan juga)


(amrina-patah jari)

notakaki:baru aku pasan yang nurse2 yg keje kt wad sume pun cantek2 belake..dari rase stress sbb d layan macam bola,terus lega tgk muke2 nurse ni..patutla pakcek2 sume suke dok sini..hehe~ allah itu cantek dan sukekan bende2 yg cantek juge!

cukup ALLAH bagiku~

5 comments:

saiful islam said...

yaaa...! akk nurse sumer cun2..
hahaha..
selalu ak nmpk besa2 jer..
ni skali masuk wad..
adehh..
teruji iman..
hahah..

fareha azhar said...

wah3. sonoknye. insyaAllah jadi doktor muslimah yg sukses. :)

khaleef said...

hah..ko poyo je dgn tangan balut tu..
smpai simen tu pn nk bwk balik..
har3..
cool la beb..
jumpe ry aji nnt ye!!

uhibbunurilahi said...

huhu,
cumel beg ijau..
dan jubah..
relax la ek minggu ni, jln2 lawat spital jer..
best2

khaleeftunggal said...

saifulislam:
ko mmg gatai kan,aku dah lame tau dah..

fareha:
same2 kite jd muslimah sejati ye..amin..

khaleef:
mai r uma aku nnt.

uhibbunurillahi:
aku nk gune beg ijo tu tuk 5thn lg..
har3..

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar