Wednesday, December 22, 2010

anda berjiwa facebook?


tweet tweet...sms~

innahu min sulaimaan wainnahu bismillahirrahmanirrahim....

baik....aku datang lagi dengan entry 'gay' yang baru....eh2...tak2...bukan...bukan kali ni..mungkin kali lain aku akan buat tajuk 'gay'....tu pun kalau aku ada bahan tuk d jadikan repekan niyang rapik aku....
aku tak nak sebab 'gay' rating belog aku naik....walah! memang terlampau sangatlah kalau gitu kan....

tapi sebelum aku start mengarut aku nak aku, dan jugak sekalian pembaca maya untuk ingat sesuatu sebelum sambung baca entry aku ni...aku mulakan dengan soalan pertama....
soalan aku yang ringkas lagi pedas...dah solat ke belum??? kalau belum...sila angkat punggung dari depan laptop dan menuju ke ruang tandas tuk mengambil wudhuk serta mengerjakan solat....
ha! jangan tanya aku dah solat atau belum sebab waktu aku tulis ni adalah pada pukul 2:39 pagi...(sambil scrol jam laptop) erk...........~
tapi mungkin boleh tanya aku...dah solat sunat atau belum....terkedek2 aku nak jawab...
(hehehehe..tersenyum kamben)

aku nak ulas benda yang mudah dan simple pimple je ari ni...boleh baca sambil makan kacang cap ibu jari tu...tapi kalau ada allergic kacang yang akan menjadi punca kepada pembiakan jerawat....maseh lagi boleh baca sambil belek2 notes parasit dan patho yang tengah menggunung tinggi mencecah langit ke-7! (hiperbola sungguh...)

aku nak tanya lagi soalan...
siapa kat sini yang tak ada facebook...? konfem semua akan jawab ada kan?? sebab menjadi satu trend, remaja remaji serta pemuda pemudi dan juga para tua tui untuk ada akaun facebook...barulah ada life..bak kata orang penang....

"style bak ang..."

fenomena facebook yang aku sendiri tak boleh nak nafikan...sebab apa? sebab rata2 students (yakni aku..) akan menghabiskan lebih dari separuh hari untuk berfacebook...balek kelas..tak sempat salin baju...tak sempat bukak stokin..tak sempat tengok kiri kanan rumah...terus akan on laptop dan misinya hanya satu! FACEBOOK menunggu~

betul tak aku cakap ni? kalau tak betul pun...aku nak jugak buat2 betul...sebab aku pun macam tu jugak kadang2...erk,kadang2 kot....kot la...dan perkara pertama yang kita semua akan buat bila dah bukak facebook ialah:

  • pastinya akan meng'check' notifications yang berlambak2 tertera kat skrin laptop...
  • lepas tu akan baca dulu apa yang tertera dekat 'home'..sama ada 'top news' ataupun 'most recent'.....
  • dan kalau ada link yang menarik perhatian jiwa remaja korang tu...pasti akan right click dan open new tab....(betul tak?)
  • lepas tu pada sesiapa yang ada gelaran stalker terhebat tu pasti akan bukak macam2 page yang dia nak....tak kesah la kenal ke tak tuan empunya page tu...itu belakang cerita! nampak ada mamat cantek...click new tab...profile pic gambar gadis ensem..click new tab...nampak ada benda yang konon2 hot...gambar2 hot...semua pun akan click new tab! (ni pun 100% betul kan?)
  • dan mulalah stalk orang yang mahu d stalk...tanpa pengetahuan.. senyap2... sembunyik2...curik2...dan tanpa d sedari, banyak maklumat baru yang korang dah peroleh hasil intipan dan jugak risikan yang dah d buat....superb lah! maka tersengihlah korang sorang2 sebab MISSION ACCOMPLISH! berjaya jadi spy tak bertauliah yang berjaya~
  • dan kalau ada idea bernas lagi kreatif...korang pun akan rajinlah untuk meng'update' status supaya insan2 sekeliling dapat tahu apa yang terbaru....(alih2 tak sedar yang dah termelagho hampir berjam2)
ok....FULLSTOP!
itulah sedikit kronologi sejarah pembukaan akaun FB korang (termasuk jugak aku) betapa FB tu sangat2 mempengaruhi jadual dan aktiviti harian kita semua...tak sah kalau tak bukak sekali dalam sehari...tapi jika iman mampu tahan untuk tak bukak FB,baguslah...tapi,pasti hati sudah resah gelisah gundah gulana....

tak keterlaluan kalau aku cakap kat sini yang FB dah jadi terlalu sebati dengan jiwa...kalau lah FB ni manusia ataupun benda hidup...mesti FB ni akan jadi kawan baik kita semua...dan semua pun akan tulis status 'in relationship with FB'....ngeee~

FACEBOOK is my soul...

sebab apa eh aku cakap macam ni...sebab macam aku cakap tadi..bila sehari tak jumpa FB...boleh jadi makan tak kenyang...tidur tak lena...mandi tak basah...kencing tak lawas...ok..ter'over' pulak d situ....dah jadi peminat tegar FB! apa2 pun akan d beritahu d FB...semua pun akan d tulis d FB...semua pun akan d 'update' sebab nak nampak 'up-to-date'...
hehehehehe~

dan sebab apa FB ni boleh jadi 'kawan baik' kita semua...adalah sebab, segala rasa suka duka derita pedih perit saket semuanya akan d luahkan dengan jayanya d FB....sama ada penuh dengan ciri2 metafora ataupun hiperbola ataupun secara asonansi sekalipun...semua tu akan d tulis d FB....

'hati ku ada kamu....'
'maafkan saya jika telah melukai perasaan awak....i'm so sorry sayang'
'hari ni saya gembira sangat2...terima kaseh kepada yang membantu menceriakan hari2 saya...lebiu lah!'
'murtabak daging tadi sedap giler woh'
'geram betul dengan seseorang hari ni...apa,bajet kau bagus sangat ke? nenek aku lagi bagus!'
'adoi...esok kelas full sampai petang....T_T'
'pada sesiapa yang berkenaan,kalau ada nampak buku saya yang berwarna hitam pekat yang d percayai tertinggal d dalam lecture hall..sila pulangkan kepada saya ok..terimakaseh'
'harga minya naik lagi...hampeh punya kerajaan!'
'aku hanya insan biasa...aku tidak sempurna'
'Malaysia vs Indonesia Piala Suzuki hari ahad ni.....! go malaysia go'


**hanya rekaan semata2 dan tak ada kena mengena dengan sesiapa walaupun ada lah sikit2 hahahahhha!

haaa...tengok..macam2 jenis status hasil keluhan, luahan dan rintihan dari hati korang tu kan....yang tak terluah...yang tak tercakap...yang terasa d hati...yang berlegar d otak...yang terpendam...yang tersemat...yang terperosok jauh d dalam kalbu pun mampu d luahkan hanya kepada dia yang satu yakni FACEBOOK!
ow FACEBOOK.....i love you lah weyh~

daripada orang lain sekeliling tak tahu...jadi tahu...yang orang lain tak pernah ambil peduli..jadi peduli...yang orang lain tak pernah amek kesah...jadi kesah...semuanya sebab hasil taipan ringkas dari jari jemari yang gebu serta halus mulus itu....hebatnya kuasa FB ni....~

tapi aku tak nafikan pun ada je input2 bernas serta berguna daripada korang kat dalam FB tu... bagi hadis...bagi firman ALLAH...bagi kata2 motivasi...bagi kata2 alim ulama'...bagi kata2 semangat...bagi kata2 pujangga...yang itu memang ada pun..aku tak nafikan..tapi aku taknak fokus pada yang itu...sebab aku melihatkan pada situasi majoriti yang realiti d depan mataku ini....(cewah!)

baik,kembali kepada fokus utama aku! yang mana aku cakap tadi FB adalah segala2 nya...sebab apa...segala jenis bentuk status akan d 'update' oleh korang...rasa tak puas hati sedih marah geram benci saket emo suka gembira derita sengsara semua pun akan d taip dan d tulis dengan jayanya...senang cerita...FB tu dah jadi online diari dah bagi kebanyakan dari kita..(dear yayah...hehehe)

dan pada kebanyakan mata yang membaca apa yang telah d taip oleh insan2 len d FB pasti akan tertanya2...dan akan berlegar2 d minda...

'kenapa status dia marah2 ni? dia marah aku ke? tak kan sebab benda kecik camtu je nak marah...aku pinjam pemadam je pun..esok aku pulangkanla..'
'yeay..aku tau orang yang dia maksudkan tu ialah aku..'(perasan kan)
'eh..emo semacam je status dia ni..tadi ok je tengok'
'peh..apa men balas2 status ni...aku tak tuju kat dia pun status aku ni..sentap2...'
'erk...dia tak tuju kat aku kan status dia ni..tapi nape terasa cam dia tuju kat aku ni..aih~'

haaaa...ini pun satu masalah umat jugak ni...bab2 nak terasa kat status orang lain...kadang2 aku nak tergelak jugak...bila ada yang main balas2 status ni....walaupun si A tu tak tuju kat si B...tapi tuju dekat si C...si B ni pulak yang terasa...pastu berlakulah pergaduhan maya d FB tu....dan lagi teruk lagi..gaduh d alam maya terbawak2 sampai ke alam realiti....

pe kes we???? FACEBOOK je pun...aku ulang ye...FACEBOOK je pun....~
tak perlu nak bagi ruang pada FACEBOOK ni tuk mengacau bilaukan hidup korang2 yang sedia ada....kalau susah sangat ada FACEBOOK yang selalu buat korang terasa hati dengan orang lain...tutup akaun sudah....habis cerita.

sebab tu aku pernah tulis kat status aku lebih kurang cenggini la bunyiknye....

'bila FACEBOOK mampu mempengaruhi emosi,rasa dan derita...aduh! lemahlah jiwa manusia'

masalah jugak bila dah terlampau menjiwai FB ni...hidup boleh jadi tak tenang...terasa hati dengan si A....sebab status si A tu kononnya d tujukan pada korang...padahal mungkin tak ada kena mengena langsung....tapi kalau dah nak terasa tu..silalah kan....

dan ada pulak kisah, terasa dengan si A sebab si A tu tulis status yang khas untuk si B dan bukan untuk korang...pastu mulalah nak rasa cemburu...jeles...tak sedap hati...rasa saket...rasa pedih...rasa perit....adoi....~
(matanglah sikit wahai adik2 ku sekalian....hidup ni banyak lagi faktor tuk d ambil kira)

FACEBOOK tu hanya akan kekal sebagai FACEBOOK sahaja...benda yang tak bernyawa...tapi berbahaya kalau d salahguna...
jangan sebab FACEBOOK boleh bertukar mood...suka jadi duka...gembira jadi derita...dan jangan sebab FACEBOOK tu mampu buat korang rasa down..rasa perit...rasa saket...*rasa sayang hey rasa sayang sayang hey!

jangan letak FACEBOOK d jiwa...kelak boleh merana sengsara dek kerana dok melayan emosi yang tak henti2 tu...jangan d layan sangat perasaan emo tu...boleh jadi gilol....ha..gantikanlah status2 yang tah pape tu dengan status2 yang beri manfaat pada orang lain...

'sebaik2 manusia ialah mereka yang memberi manfaat pada orang lain'

akhir kata...kurangkan emosi..tingkatkan jati diri! zaassss~

notakaki: aku nak balek rawangku sayang...nantikan kedatangan adinda mu ini ok!

cukup ALLAH bagiku~

8 comments:

atikah said...

aku suka twitter lagi! ye kami semua tak sabar juga!

ika said...

facebook ohh facebook . tempat pembuangan segala macam sisa emosi . marah , emo , bengkek , teruja , macam-macam !
aku pernah deactivate fb . tp 5 minit je . terok kan . hurm .

syu rahman said...

stalker terhebat! wooot~
hahahahah. informasi trkini.

tak tahan~ :p

khaleeftunggal said...

atikah:
mmg la ko pilih twitter..sebab ko pn stalker terhebat jugak kan...

ika:
tu bukan deactivate weh! tu log out namenye..hahaha

syurahman:
anak pakcik alwi! hahahha..
aku maseh xbminat tuk stalk org..cewah~

Anonymous said...

alangkah indahnya kalau rse xtenang xbuka FB tu digntikan dgn rse xtenang bila xbertemu tikar sejadah..

p/s : dunia ini hnya permainan dan senda gurau..indahnya kalo kita tahu =)

khaleeftunggal said...

cik anonym:

haaa...kalaulah semua pun akan rasa mcm tu...
huuu~
semua pun rasanya tahu hakikat dunia ni macam mana..tak kekal n penuh tipu daya...tapi maseh lagi terpedaya...
sebab suka lupa n buat2 lupa..huu~

SunShine said...

salam perkenalan..

sy suka cr penulisan anda yg bersahaja tp penuh ketegasan.. ^_^

khaleeftunggal said...

sunshine:
salam kenal kembali..
Alhamdulillah...
berkongsi apa yang patut d kongsi...

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar