Tuesday, December 28, 2010

manusia itu baik?


jahat dan baik silih berganti


innahu min sulaimaan wainnahu bismillahirrahmanirrahim....

ok..walaupun aku busy dengan life aku..tapi aku cuba luangkan sedikit masa sebab aku nak orang2 yang nakal...orang2 yang jahat dan orang2 yang naughty kat luar sana baca belog aku...
(wahaha..ade ke yang nak baca..?)
ah..tapi korang yang biasa2 tu pun wajib baca jugak...walaupun korang tu baik..dan ada yang pura2 baik...(ow gurau je)
tapi aku tau ada jugak unsur nakal..unsur jahat dan unsur naughty dalam diri setiap insan tu kan...am i right?
ye aku tau aku betul...tak payah nak jawab...sebab aku pun sama...manusia biasa...ada jahat ada nakal ada naughty...oh!

dan semua sekali..
aku nak ingatkan yang semua benda dalam dunia ni ada pro dan cons...kita tengok orang hodoh..tapi ada je yang cantik kat diri dia...kalau bukan muka dia yang kita kata lawa dan cun..mungkin hati dia lebih lawa dan cun melecun....da BOMB!!!

tapi aku nak ingatkan semua sekali lagi...semua ciptaan Tuhan adalah terbaik dan tiada cacat cela...maka singkaplah seribu satu hikmah yang tersurat serta tersirat yang kita boleh dapat dengan cara berfikir guna otak....bukan berfikir guna lutut atau organ2 lain selain otak...
(brain itu indah..dan amat indah kegunaannya..gunalah dengan berhemah!)

masalah manusia ni bila suka menilai dari satu segi...dan sepuluh segi yang lain dia dah tak kan pandang dah...walaupun sepuluh segi tu adalah dari sisi baik...tapi tetap jugak nak pandang dari satu segi yang tak berapa nak baik tu....macam aku bagi contoh la kan...:

insan A ni tersangatlah baik...solat tak tinggal...Quran tak lupa nak baca...dhuha selalu buat...tapi satu hari Tuhan uji dia tak pass exam atau ayat kasarnya ialah dia FAILED exam...terus orang lain pandang hina dina pada dia...padahal takdelah teruk benar cacat cela beliau ni..hanya sekadar fail exam dunia dan bukannya pergi buat jenayah d siang hari..dan lantaslah keluar dialog ni dari mulut wangi masing2...
"dia yang berdoa siang malam pun tak pass exam...."

macam aku cakap tadi...manusia itu tiada perfect..jauh sekali nak kata sempurna tanpa cacat cela...kelebihan individu A adalah dari segi solat dan ibadahnya...dan d sebabkan itulah dia d uji tak pass exam...sebab orang yang solat tak tinggal..Quran selalu baca...dhuha rajin buat..ALLAH tahu yang dia kuat nak tempuh ujian tak lulus exam...Tuhan tahu dia ada sikap sabar yang tinggi!

sebab kalau ujian tu bagi kat korang yang solat tak pernah cukup..(bukan sebab uzur ok)...Quran pun tak pernah nak ada dalam simpanan...(mungkin dah hafal kot)...dhuha tak pernah buat...tentu2 sekali korang akan gagal dalam ujian yang ALLAH bagi tu..sebab ibadah korang C class dan tak memungkinkan korang tuk dapat ujian dari ALLAH dengan cara tak lulus exam...dan kalau pun d uji dengan ketidaklulusan dalam exam..jangan sumpah seranah pada Tuhan..tapi sumpah seranah pada setan sebab dah berjaya lalaikan korang...
(da berapa banyak setan naik pangkat sebab berjaya hasut kita)

berbalik pada tajuk post sebab aku rasa aku dah melalut..sebenarnya aku rasa syiok dan bersyukur sebab sebenarnya...manusia tu memang baik...walaupun dia tu kaki clubbing..kaki perempuan dan kaki bangku sekalipun...percayalah cakap aku bahawa d jauh kedalaman hati hitamnya itu ada nilai2 baik yang kita semua harus ambil kira....

sebab jalan manusia tuk berubah jadi baik tu luas dan sentiasa luas...melainkan kalau dia sendiri yang tak nak usaha dan selalu salahkan takdir...bak kata orang tu..

"nak cari ketenangan tu bukan susah..baca Quran..sembahyang...tingkatkan sembahyang..tak payah pegi jauh pun..tolong orang ke..sedekah ke..."

ye..aku setuju..tak payah pergi jauh pun..selami je hati sendiri sebab dengan selalu ingat Tuhan...hati otomatik jadi setenang air d kali...hati..tempat yang memang dekat dengan diri kita...dan ada riwayat kata..ALLAH tu lebih dekat dari urat leher manusia...
(dasat tak dasat)

cuma masalah umat sekarang ni ialah malas dan malas dan malas...nak jadi baik...teringin nak jadi baik macam orang lain..tapi tak nak bergerak...nak makan tapi malas nak masak..nak berak tapi malas nak g tandas...nak pandai tapi malas baca buku..nak masuk surga tapi malas nak buat pahala!
yennadey~...usaha la dulu...dan bila usaha tu jangan lah separuh jalan...sebusuk2 setan tu pun tak pernah nak usaha separuh jalan...ada je jalan nak sesatkan manusia macam kita ni...

manusia tu baik..sebab itu fitrah yang ALLAH dah bagi pada manusia...walaupun pernah buat salah..buat jenayah..masuk lokap..masuk pusat serenti..tapi ingatlah yang dulu pun mereka2 ni pernah buat baik...tak kekok buat baik...tolong mak g kedai...tolong cekgu anta buku g ofis..tolong orang lintas jalan..dan paling koman pun tolong tengok...

ha..dan jangan pulak bila korang tengok ada budak2 cam alim2 warak kat tempat korang tu...bila ada buat salah yang tak patut golongan2 macam dia buat salah ke...terus korang hentam pijak dan injak..lantas buat fan club anti golongan tersebut....adeh..

korang berhak marah..berhak benci..tapi bukan benci dia..bukan marah dia...tapi benci dan marahlah perbuatan keji dia tu...lagi baik korang pergi tegur salah dorang tu sebab dorang bukan malaikat yang suci dari dosa...tapi atas alasan..."aku ni budak biasa..dia budak agama" maka korang hanya berani berhujah d belakang...maka kuranglah pahala dan banyaklah dosa yang menimpa diri...

oit! sampai bila nak cegah mungkar dengan selemah lemah iman je? (pesanan keras tuk aku)

macam contoh..nama je budak agama...tapi kapel...(erk..macam berlambak je)...nampak je tudung labuh..tapi kapel...nampak je pergi surau masjid...tapi still jalan2 berdua dengan perempuan yang tak halal...nampak je berjambang bercelak...tapi mulut cam *******!

haa...lek lu bro..sap kok lu der...ingat..walaupun dia ada cacat cela yang kita semua naik berbulu mata tengok...tapi tetap ada kebaikan yang tersirat pada diri sesorang insan tersebut...

dan lagi satu nak pesan...janganlah terlalu agung2 kan manuisa yang korang rasa baik dan beriman tu...tak salah nak puji tapi jangan sampai tahap puja...sebab yang patut dapat pujian tu adalah ALLAH...bukan manusia...tu semua pinjaman sementara yang tak mungkin akan kekal lama...ringakas kata..amek yang jernih..buang yang keruh...

jadi...sama2 betulkan persepsi korang tu pada orang lain yang korang rasa low grade dari korang...bajet je kan..tak payah nak bajet sangat dalam hidup ni..dalam kubur kena tanya soklan yang sama jugak...

ok..post ni dah nak abes...ringkas je kan...sebab aku tak nak ngarut banyak2...selamat tahun baru 2011..harap2 tak akan ada anak luar nikah yang baru lahir d malam tahun baru walaupun macam mustahil je impian aku ni...

notakaki:pada kawan2 aku yang nak berubah tu...sama2 jum berubah..aku bangga dengan korang..Insyallah..nak buat benda baik ALLAH WAJIB TOLONG!

cukup ALLAH bagiku~

4 comments:

syu rahman said...

nak jd macam kat kereta mayat.
aku 1st! :PPPPP

najwa, touching ouh!
betul3! sgt agreeeeeeee :)))))
dan aku pun slalu lupa. Insya Allah, lps ni kene lebih kuat dan beringat-ingt. kita ni, entah2 lagi buruk. iyedok?

thx 4 reminding! :)
p/s: exmple ko mmg terbaekkk! :p

khaleeftunggal said...

syu:
tak perlu 1st sebab aku bukan belogger terhebat macam beliau kan...

ko tacing nape?
patutla aku nanges tym tulis pos ni..huhah!

kdg2 kwn2 yg tak sama fikrah ni yg buat aku bukak mate luas2..
ALLAH~

syu rahman said...

ouh +.+
ni betul3 touching :"(

patut lah k.syi dok pesan. kita kne slalu igt balik macam mana kita mula2 "dapat" dulu.

payahnye?
Allah~

khaleeftunggal said...

payah tak payah..susah tak susah..tiada yang mustahil dengan izinNya..

segala yg kita dapat hasilnya dari ALLAH..
dan kalau tak dapat pun..akan ade galang gantinya yg lebih baik..

-kernaALLAHitubaik-

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar