Sunday, November 7, 2010

kisah 3 teruna?


pingu pingu pingu~

innahu min sulaimaan wainnahu bismillahirrahmaniirahim...

ini bukan kisah pasal aku...(teruna kah aku?) tapi pasal 3 teruna yang maseh suci tulus mulus hati mereka...3 orang anak kecil yang tak tahu pun apa itu dunia melainkan Channel Astro 611...hik3~
baik2...alkisah bermulalah kisah...tayyyibbbb~

kisah 1 & 2

(seorang anak teruna tengah sibuk mengalerkan buku yang baru d beli..sambil 2 orang teruna yang lain berlari2 macam dunia ni mereka yang punya..tiba2....)

rayyan: **dush2...
(tengak sepak aku dari belakang..)
aku : adeh..sakitla...tak baik sepak2 orang la..
adam : ha'ah la..ALLAH tak sayang budak nakal..ALLAH sayang budak baik..setan je sayang budak nakal..(pelat sebenarnya..tapi aku maseh paham lagi ayat2 cinta beliau..hak3~)
rayyan: tak2..ayen angkat kaki je..(buat muka tak bersalah) aku : haa..pandai pun..ALLAH tak sayang budak2 nakal...setan je sayang budak nakal...nanti ALLAH marah kalau nakal2...
rayyan: ** terus senyap... adam : hahaha..padan muka ALLAH tak sayang...(adeh...)

(sambil beberapa detik...aku pun memulakan dialog)

aku : Adam..Adam nak belajar solat tak?
adam : (senyap sambil pura2 tak dengar dan terus fokus mengaler buku..)
aku : nak tak Adam??? jumlah Cik Wa ajar...
adam : tak nak lah...(sambil tak pandang pun muka aku..)
aku : kenapa tak nak..sebab Adam kecik lagi eh?? (okay...Adam berumur 5tahun ye tuan2..)
adam : ha'ah... aku :ok..tak nak tak pe..ayen..nak belajar sembahyang tak? jum! (cuba pancing si adek..)
rayyan: erm..ayen tak nak lah...........
aku : alaaaaa...jumlah...adam jumlah...
( aku pulak yg lebih2...)

(selang beberapa minit...)

adam : hmm..oklah..Adam berhenti buat keje..nak belajar sembahyanglah...(tiba2 je setuju)
aku : yeay! jum2..jum ikut cik wa..sembahyang dalam bilik jum...(gumbiranya hati..)
rayyan : ayen pun nak ikut jugaklah...(terkekek ikut dari belakang..)
aku : jap eh Adam..cik wa nak g amek kopiah jap...(ok aku curik kopiah adek aku...)

(sambil aku pun pakaikan kopiah kat adam dan bentangkan sejadah kat beliau...)


aku : ok..Adam berdiri kat sini tau..berdiri tegak...ikut cam cik wa ni..
adam: ok..(sambil berdiri kat sebelah aku)
aku : ha..ok sebut..ALLAHUAKBAR..(bergayakan aku..angkat takbir..)
adam: ALLAHUAKBAR...(ikut je ape yang aku buat)
aku : (sambil betulkan care tangan dan kaki die..tersenyum aku tengok adam ni..hahaha...)


(dan hinggalah sampai ke rakaat yang terakhir..yang mana sepanjang solat tu..Adam iku je
segala bacaan aku walaupun beliau gagap n pelat..ow..si rayyan pulak dok terlompat2 atas katil..uh,itu memang hobi dia...adeh..)

aku : haa...pandainye Adam sembahyang..ingatkan tak pandai..(tersenyum lebar aku..)
adam: Adam belajar kat sekolah..sama macam cik wa ajar..(pun tersenyum kena puji..malu2 pulak..aish~)
aku : baguslah camtu..dah pandai sembahyang..pandai! adam: (tersenyum malu lagi.)..eh2..ni buku apa? *(amek satu buku yang ada atas meja)
aku : ow..ni buku doa2 la..jum..baca doa pas solat.. aku :(pun baca doa.. )same tak dengan doa yang cikgu ajar??
adam: tak sama lah..cikgu ajar camni.."ya ALLAH..jauhkan kami dari setan................" erk..adam lupalah... aku : hahaha..ok2..kalau lupa takpe..

-the end-

haaa...tulah kisah anak2 sedara aku yang nakal dan kadang2 menyakitkan hati..ish3~ tak baik kan...tapi aku gembira dapat ajar Adam solat walaupun aku seorang perempuan...haa..ni ada beberapa gambar yang aku snap waktu Adam belajar sembahyang...



maaf..seksi sedikit..haha!


control2


ok..solat da batal sbb buat peace!


ok ini rayyan yg hanya melompat je reti..


budak2 ni...kena guna cara yang paling ringkas dan simple..tak perlu nak tinggi suare...padehal aku pun selalu tinggi suara kat dorang..ish..nakal yang amat..tapi bertempat la ye...puji dorang dengan perkara yang baik...nah~ Insyallah...

terimakaseh pade cekgu beliau yang mengajar belaiu cara2 solat...haha..sejuk sikit hati aku ni.!

notakaki: ok..teruna 1 is Adam..teruna 2 is Rayyan..teruna 3 tu ialah Najwa..boleh tak? ha ha ha~
sekadar gurauan saje..


cukup ALLAH bagiku~

4 comments:

uhibbunurilahi said...

"3 teruna yang maseh suci tulus mulus hati mereka...3 orang anak kecil yang tak tahu pun apa itu dunia melainkan Channel Astro 611.."

"ok..teruna 1 is Adam..teruna 2 is Rayyan..teruna 3 tu ialah Najwa..boleh tak? "

haha..najwa,najwa.. :p
p/s: da besar dah adam..n kurus!

khaleeftunggal said...

mungkin sy ade mslh identiti diri..personality changes..
d sbbkan efek kt bahagian prefrontal area kt brain..
haha! merepek~

syu rahman said...

oh. hebat lah pulak comment medical term ko neyh! wey, sgt chomel! sepupu aku pun. kalau ajak sorg solat, die malas. cube angkut kanak2 yg laen satu dozen,yg laen akan terkedek-kedek kat belakang. bagus2! practice utk anak2 yer ! =p

p/s: teringat sepupu aku yg kecik2 tu. "kak siti, kak siti. jom lah tengok dorang solat" dah jadi pegawai solat dah aku sekarang =p

khaleeftunggal said...

syu: tak2..bukan aku leh jwb pun soklan ILA tu kan..haha..ye2..kite mkcik2 yg muda ni kena la ajar setakat yg kita mampu..
dari men baling2 bantal dgn dorg..bek men baling2 batu..baru ganas..
ahaks~

Followers

Total Pageviews

Islamic Calendar